Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Surmanuhtlusest saab eluaegne, sellest omakorda vabadus… Romeo on tagasi!

-
21.09.2022
Mõrvaritele antakse julgustavalt teada, et “eluaegne” võib tähendada kõvasti lühemat aega.
© Scanpix

Seaduskuulelike inimeste õiglustunde riivamine pole Eestis kunagi teemaks olnud, kui “pahalasi” vanglatest “hea käitumise eest” priiusesse lastakse.

Teisipäeval saabus teade, et politseiniku tapmise eest eluaegset vangistust kandev, praeguseks 48-aastane Romeo Kalda vabaneb vanglast. Viru maakohus leidis, et Romeo Kalda puhul on olemas küllaldased alused tema vangistusest tingimisi vabastamiseks, ja leidis, et kinnipeetava retsidiivsusrisk on piisaval määral taandunud. Prokuratuur seejuures tema vabastamist ei toetanud.

Kalda sai politseiniku tapmise eest 1996. aastal surmanuhtluse, kuid Tallinna ringkonnakohus asendas selle 1997. aasta veebruaris jõustunud kriminaalkoodeksi muudatuse järel eluaegse vanglakaristusega.

Viimati oli Kalda kohtu all niinimetatud Murru vangla süüasjas, kus ta mõisteti süüdi mõrvale ässitamises ja piinamises ning talle mõistetud kaheksa-aastane vanglakaristus loeti kaetuks tema eluaegse vangistusega.

Viru maakohus leidis, et Romeo Kalda puhul on olemas küllaldased alused tema vangistusest tingimisi vabastamiseks, ja leidis, et kinnipeetava retsidiivsusrisk on piisaval määral taandunud. Maakohus möönab, et tegemist on väga raskete kuritegudega, kuid arvestab ka asjaoluga, et käesolevaks hetkeks on viimase kuriteo toimepanemisest möödunud üle 10 aasta, mis kindlasti vähendab uute kuritegude toimepanemise ohtu. Kõike eeltoodut arvesse võttes on tõenäoline, et Romeo Kalda hoidub edaspidi kuritegelikust elust ning tema karistuse eesmärgid on saavutatud.

On tõenäoline… ei tahaks olla selle inimese nahas, kes jääb “Romeole” ette, kui tõenäosus osutub siiski ebatõenäolisuseks.

Kalda vabastamine saadab ühiskonnale signaali – eluaegne vanglakaristus ei tähenda tegelikult eluaegseid “rootsi kardinaid” akende ees. Eluaegne vangistus võib tähendada ka seda, et elu jätkab, aga vanglauksed sulguvad selja taga nii, et roimar jääb väljapoole. Veel üks mõiste on devalveeritud.

Ja tänavate tõmbetuules hulgub sihitult mees, kellele inimelu midagi ei maksa. Varsti ehk lisandub ka Jura, noh see Ustimenko, kes osutub tubliks, sest pole nädal aega vanglaseadusi rikkunud…

Uued Uudised