Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO JA GALERII: Porkuni lahingu aastapäeval avati Väike-Maarja kirikus vaskrist

-
22.09.2022
Laadime sisu...

Eile mälestati Lääne-Virumaal Porkunis ja Väike-Maarjas Porkuni vennatapulahingus langenuid, mille puhul avati Väike-Maarja kirikus vaskrist.

Kiriku seinale paigutatud vaskrist sümboliseeris neid vasest riste, mis aegade jooksul on lahingupaigas ka Vene võimude või vasevaraste poolt aja jooksul varastatud ning kus nüüd asub memoriaal. Sõnapaarist „Porkuni vaskrist“ sai aga sümbol.

Porkuni vennatapulahingu mälestusmärkide eest on aastakümneid seisnud kohalik mees Hanno Tamm, kes oli ka nüüdse vaskristi paigaldamise eestvedaja. Kuid ta tänas ka paljusid kaasamõtlejaid nii kogudusest kui ka kohalikest omavalitsustest.

Risti valmistas samas Loksa külas kunagistes lahingupaikades elav sepp Ermo Lood.

Mälestusteenistuse viis läbi Kaitseliidu Viru maleva kaplan ja Viru praost Tauno Toompuu. Risti õnnistas Kaitseliidu peakaplan kapten Peeter Paenurm.

Kohal oli ka Kaitseliidu ülem, brigaadikindral Riho Ühtegi, kes koos vabadusvõitleja Ruuben Lamburiga risti sümboolse lindi eemaldasid.

Ühtegi ütles oma kõnes, et oluline on inimlikkus, seda ka sõjas. Ta meenutas ka, et just eile oli madisepäeva lahingu aastapäev, kus üle 800 aasta tagasi langes eestlaste kuningas Lembitu. Mõistagi ei saanud ta üle ega ümber ka Venemaa agressioonist Ukrainas.

Porkuni lahing toimus 21. septembril 1944, mil lahingus said saatuslikult kokku saksa ja vene poolel võidelnud eestlased.