Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Peeter Ernits: miks Eestis on ligi 5000 võitlusealist Ukraina meest ja nende osakaal tõuseb?

-
21.09.2022
Peeter Ernits
© erakogu

Peaminister Kaja Kallas (Reformierakond) ütles riigikogu infotunnis, et alates Ukraina sõja puhkemisest 24. veebruaril on Eestis ajutise kaitse saanud 4898 võitlusealist Ukraina meest ja meeste osakaal on viimasel ajal tõusnud.

“See arv on 14 protsenti kõikidest Eestis ajutise kaitse saanud isikutest. Kui võtta tõepoolest viimane kuu, siis laste osakaal on kogutaotlustest 28 protsenti, naiste osakaal 41 protsenti ja meeste osakaal 31 protsenti. Ja see on kõik mehed kokku,” vastas peaminister Kallas EKRE saadiku Peeter Ernitsa päringule.

Peaminister selgitas, et Ukrainast väljumise keeld ei kehti 18-60‑aastastele meestele, kes on kas üksikisad, meestele, kellel on kolm või enam last, kellel on puue, kes on välisülikoolide õpilased, kes on humanitaarsõidukite juhid ning kes on alalise välismaise elamisloaga.

“Ja erinevad load on kehtinud ka erialaspetsialistidele. Näiteks, alates septembri algusest on õigus välismaal viibida eksportettevõtete meestöötajatel. Alates juunist kehtis väljasõiduluba ka IT-sektori ekspertidele.”

Peaminister tunnistas, et kuna Venemaa on küüditanud okupeeritud territooriumidelt ka ukrainlasi Venemaale, siis Eestisse on tulnud ka neid Ukraina mehi, kes on Venemaalt põgenenud.

“Nii et jah, 14 protsenti on mehi üldse ja nendest selles vanuses, mis on 18–60, on 4898. See osakaal on ikkagi väike võrreldes sellega, et meil on peamiselt ikkagi põhiliselt naised ja lapsed. Aga jah, viimasel kuul on meeste osakaal tõusnud,” märkis Kallas.

Peeter Ernits küsis: „24. veebruarist on Ukraina president kuulutanud välja sõjaseisukorra ja kõik 18–60‑aastased mehed peaksid olema igal juhul Ukrainas ja Ukraina eest võitlema. Aga kui vaadata viimast kuud või viimaseid nädalaid, siis mitte ainult Tallinnas liiguvad ringi järjest rohkem sellised täies elujõus mehed, kes sageli istuvad ka peente džiipide roolis, käivad vaatamas siin uhkeid kortereid, valimas, mida nad võtavad, ja tunnevad ennast täiesti peremeestena. Ja viimaste nädalate puhul on esmakordselt nende 18–60‑aastaste meeste osakaal põgenikest tõusnud suuremaks kui naistel, kes seni on olnud. Nii et me oleme jõudnud samasse staadiumisse kui Iraagi põgenikud, kes omal ajal olid, kes olid valdavalt noored ja elujõus mehed, kes tulvasid Euroopasse. Minu küsimus on, kas valitsus teab, kas tegemist on desertööridega või on nad seaduslikult Ukrainast lahkunud. Kas me kontrollime seda, kes nad on?“
Sotsiaalkindlustusameti andmetel on kokku Eestisse Ukraina sõja puhkemise järel sisenenud 100 082 sõjapõgenikku, kellest Eestisse on jäänud 56 566. Eestist on edasi teistesse riikidesse liikunud 43 516 sõjapõgenikku ehk 43,5 protsenti. Eesti piiri ületanud sõjapõgenikest on alaealisi olnud 25 235 ehk 25,2 protsenti.

Riigikogu liige Jaak Valge kommenteeris Kaja Kallase vastust sõnadega, et kas peaminister ei saanud küsimusest aru või demagoogitses.

“Küsimus oli esitatud täiesti korrektselt ning Ukraina põgenike kohta, kes on viimastel kuudel Eestisse tulnud, mitte nende kohta, kes on taotlenud ajutist kaitset. Meile on kättesaadavad Politsei ja Piirivalveameti andmed ning nende kohaselt on Eestisse 18. juulist kuni 28. augustini saabunud Ukraina põgenikest 17% alaealised, 39% naised ja 44% mehed. Viimastest on vaid 10% vanuses 60 ja rohkem.”