Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

“Pealtnägija”: Mart Helme hoiatusel oli tõsi taga

-
22.09.2022
AIDS
© Scanpix

Mäletate seda hüsteerilist kisa EKRE aseesimehe Mart Helme suunas, kui ta hoiatas selle eest, et Ukrainas põgenikega tuleb siia ka erinevaid nakkusi, näiteks HIV? Nüüd edastab ETV „Pealtnägija“, et kahtlustel oli tõsi taga. „Teemaga kokku puutuvate asjatundjate jutust selgub, et EKRE aseesimehe avaldus oli reljeefne, aga polnud ka päris laest võetud. On fakt, et näiteks HIV levimus Ukrainas on kõrgem kui Eestis,“ on teemat lahanud „Pealtnägija“ sunnitud tunnistama.

Venemaa agressiooni tõttu Ukrainas on Eestisse tulnud umbes 55 000 põgenikku.

„Pealtnägija“ toob näiteks 37-aastane Liza, kes on üks üks neist, kelle eest hoiatati – ta on noor ema, aga ka HIV-positiivne. “Olen selle staatusega elanud juba 15 aastat. Tunnen ennast normaalselt, hästi. Viirusravi hakkasin saama kuue aasta eest,” sõnas ta telesaatele.

HIV-ga Eestisse jõudnud põgenikud on enamasti juba Ukrainas ravi saanud

Liza otsis kontakti Eesti HIV-keskusega juba enne Ukrainast välja jõudmist ning sattus Eesti HIV-positiivsete võrgustiku hoole alla, mida juhib Latšin Alijev.

“Praegu olemasolevate numbrite põhjal on end meie riigis arvele võtnud üle 70 HIV-ga nakatunud inimese. Just Ukrainast saabunud inimesi. Umbes 30 inimest, seega ligi pooled neist, on meie juurest läbi käinud,” rääkis Alijev.

“Mis puudutab HIV-positiivseid, siis kogu möödunud aasta jooksul võeti Eestis arvele 125 uut nakkusjuhtu, tänavu aasta esimese seitsme kuuga fikseeriti 160 uut juhtumit, millest omakorda 85 on põgenikud,” räägiti “Pealtnägijas”, “muidugi mõjutab suur hulk pagulasi väikest ühiskonda ja tekitab mingeid probleeme, eriti kui siinviibimne kujuneb pikaks või pidevaks.”