Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

RIKKIS PLAAT: Kaja Kallas kasutab Riigikogu infotunnis kuude kaupa ühtesid ja samu käibefraase

-
22.09.2022
Kaja Kallas
© Uued Uudised

Kui rahvasaadik küsib Riigikogus peaminister Kaja Kallaselt mingi küsimuse riigi majandusliku olukorra kohta, siis võib ta juba ette kindel olla, et valitsusjuht kasutab oma tuntud fraase: “eestlased on börsiusku”, “nautisite odavat elektrit”, “osalt ettevõtjatest oli fikseeritud pakett”, “hinnatõusus on süüdi Putini energiasõda” ja palju teisigi ilmselt paberile kinnistatud ütlusi. Seejuures võib Kaja Kallas ühte ja sama sellist “argumenti” kasutada infotunni jooksul kolmele-neljale küsimusele vastates, samuti viie-kuue või enamagi järjestikku infotunni ajal.

Selle nädala kolmapäeval kasutas Kaja Kallas taas “selgitusi”, mis peaks juba ammu arhiivis olema, aga on peaministri jaoks ikka korduvkasutatavad – sest midagi muud ta öelda ei oska. Igaühte allpool kirjas olevatest ütlustest on suures saalis kuuldud küll ja  enamgi veel.

“Me oleme energiasõjas ja Putin seda ei ole ka varjanud, et ta kavatseb kasutada energiat ja energiahindu tegelikult lääneriikide, sealhulgas Eesti vastu, mis tähendab omakorda seda, et need hinnad on väga kõrgeks tõusnud ja kuna nende hindadega on seotud inflatsioon, siis on see tõstnud kõiki hindu.”

“Aga põhiline on ikkagi Putini sõda Ukrainas, mis kogu seda energiapilti mõjutab ja neid hindu üles ajab. Ja nagu ma ütlesin, selleks kütteperioodiks, mis algab juba 1. oktoobril, on meil väga mahukas toetuste pakett ette nähtud, selleks et neid hindu inimestele alla tuua.”

“Eesti inflatsioon on kõrge sellepärast, et energiakulutused omavad sellest kogu tarbijakorvist väga suure osa. Siin on erinevad põhjused, miks see nii on. Esiteks on see, et võrreldes teiste riikidega on Eesti tarbijad olnud väga börsiusku ja tegelikult seal inflatsiooni arvestuses on ka kõik tarbijad justkui börsihindadele arvestatud, kuigi tegelikkuses on pooled tarbijad börsilepingutega ja pooled on tegelikult oma hinnad fikseerinud. ”

“Oleme aastaid nautinud odavat börsielektrit ja siis ei kurtnud keegi, et börsihinnad…”

“Kui vaadata kogu seda elektri pilti, siis on ainult üks-kaks-kolm-neli Euroopa Liidu riiki, kui võtta ka Norra siia hulka, siis viis Euroopa riiki, kus on hetkel odavam elekter kui Eestis. Igal pool on kallim.”

“Oleme kokku leppinud ja ka Riigikogu on vastu võtnud, et 1. oktoobrist jõustub elektri universaalteenus, mis peaks selle hinna tooma allapoole neil, kellel on olnud börsipaketid. Lisaks on 50 eurot toetust siis kodutarbijatele elektri hinnast siis toetuseks. Lisaks aitame gaasi kodutarbijaid, kaugkütte kodutarbijaid, kus hüvitame nendest hindadest suure osa.”

“Gaas on valdavalt tulnud Venemaalt, siis tõesti, eelmisel suvel juba hakkas Venemaa manipuleerima gaasikogustega ja täitis ainult 30% tavapärastest tarnetest, mille tulemusena jäid need gaasihoidlad tühjaks. Ja selle tulemusena eelmisel talvel juba kerkis gaasi hind ja tänu sellele ka elektri hind.”

“Kui ma vaatan numbreid, siis 2022. aastal on 44,7% äriklientidel fikseeritud hinnaga leping. Need on ettevõtjad, kes on juba varakult mõelnud selle peale, et oma riske hajutada, ja ei ole lootnud selle kõrge börsihinna peale. See börsihind on tõepoolest olnud väga madal ja see on inimesed selles mõttes ära harjutanud, ettevõted samuti. Pooled ettevõtjad on oma riske maandanud. /…/ “Aga on ettevõtjaid, kes ütlevad, et tegelikult see on ettevõtja roll, majandus käib tsükliliselt ja ettevõtjad ka on oma riske maandanud ja selle peale mõelnud. Ja need, kes ei ole ja ootavad justkui ainult riigi abi peale, siis see pole võrdne nende ettevõtjate suhtes.” (Teisele küsimusele vastates)

“Toiduainete käibemaksu (ka kütuseaktsiisi jne – toim.)) on alandanud osad riigid ja kõige lähedasem on meil Läti (kütuse osas Poola – toim), kelle näitest on palju õppida. Minu mäletamist mööda seda käibemaksu alandati 16%, aga inimesteni jõudis see ainult 2% madalamate hindade näo.” (Peaminister üritab mõnede maade põhjal tõestada, et maksu- ja aktsiisilangetused ei anna suurt efekti).

“Oleme me vastastikku oma liitlastest sõltuvad. Mina seda ei toeta, et me jääksime üksi. Neljakümnendatel me kaotasime oma iseseisvuse tänu sellele, et olime üksi.”

“Mul on siin tabel sellest, kuidas… /…/ mul ei ole hetkel seda paberit käepärast.”

Allikas: stenogrammid