Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Andres Raid: teil on õigus mitte teada oma andmeid

-
27.09.2022
Tuleb välja, et inimesel on õigus mitte teada oma geneetilist tausta, doonoril aga on see teadmine lausa keelatud. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Päeva pärlike: Loeme – „Eesti Energia: elektri hind tõusis Läti ühenduse taastumise tõttu“. Milleks meile see ühendus, kui see hinda tõstab?! Mida sellest veel taastada?! Üks asjatundja kommenteeris tusaselt, et kaasaegne arusaam börsi- ja turumajandusest ongi see, kui lülitad loogika välja ja usud pimesi kõike seda, mida sulle ette öeldakse või kirjutatakse.

Aga ühest huvitavast seadusest kah, mis peaks veel oma peaga mõtlevale inimesele küll vähemalt veider tunduma.

Keegi oli hakanud ennast kehvasti tundma ja pöördus arsti poole ja ootamatult selgus, et tegemist on ühe üsna halvaendelise tõvega. Mees oli end tervise mõttes igatepidi hoidnud, tegi regulaarselt sporti alguses ja kehakultuuri harrastas hiljem, toitus tervislikult, kuna võis endale seda lubada ja peresuhted olid eeskujulikud. Mees oli muuseas ka geenidoonor ja ta otsustas uurima hakata, et äkki on sugupuus midagi sellist juba olnud ja mine tea, äkki on tegemist päriliku tõvega?!

Mees saatis geenivaramule päringu ja soovis oma sugupuuga selles aspektis lähemalt tutvuda. Vastus oli šokeeriv: „Vastavalt inimgeeniuuringute seaduse (edaspidi IGUS) paragrahv 11 lõikele 2 EI OLE geenidoonoril õigust tutvuda enda sugupuuga…jne“.

See aga tundus juba õigustatult uskumatuna! Kuidas võiks tutvumine oma sugupuuga õõnestada kas korda või julgeolekut, nagu see võiks kuidagigi nõrgestada kehtivat korda või võimu? Mees võttis seaduse ette ja veendus, et just nii see ongi. Lisaks leidis ta samast paragrahvist, kuid lõikest 1 teksti „„Geenidoonoril on õigus mitte teada enda geeniandmeid.” Et selline õigus on veel ka olemas?! Või ehk kehv tõlge ja sõnastus – vahet pole, sest see on ju seadus!

Millest selline salatsemine, kõikvõimalikke teemakohaseid konspiratsiooniteooriaid levib niikuinii massiliselt – millest selline salatsemine?

Andres Raid