Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Rene Kokk: universaalteenust tuleb laiendada kõigile ettevõtetele, omavalitsustele on vaja tagada mõistlik elektrihind

-
27.09.2022
Rene Kokk
© UU

Teisipäeva toimus Riigikogus elektrituruseaduse muutmise seaduse eelnõu esimene lugemine, kus sõna võtnud EKRE saadik Rene Kokk ütles, et selle teemaga oleks võinud tegeleda juba mõnda aega tagasi, kui arutati eraisikutele universaalteenuse kehtestamise võimalust ja eelnõu – opositsioonierakondade ettepanekud olid täiesti laual, aga IT‑ ja infotehnoloogiaminister ütles, et neil on võimekust tegeleda ühe asjaga korraga.

Rene Kokk ütles eelnõu murekohtadest rääkides, et selles eelnõus on sees leppetrahvinõue, mis vajab kindlasti väljavõtmist, sest et ettevõtete kohtlemine peab olema ühetaoline ka eraisikutega ja ei saa teha selliseid erandeid, et leppetrahvid jäävad kehtima ettevõtjatele, aga teises sektoris kaotatakse ära, lähenema peab ühetaoliselt ja objektiivselt kõikidele suundadele.

“Üks põhjendusi, miks siis ettevõtjatele peaks jääma see leppetrahvinõue, oli see, et ettevõtted, ettevõtte juhtkond, nii juhatused kui nõukogud, on kompetentsemad, pädevamad, omavad pikaajalisemat juhtimiskogemust ja oleksid pidanud ette nägema võimalikke riske, mis puudutab elektri hinna tõusu. Ma väidan vastu, et seda olukorda, mis praegu on, tõenäoliselt nägid ikka väga vähesed ette, seda inflatsiooni ja elektrienergia hinda, mis täna meil on. Nii et selle taha pugeda nagu ei ole õige. Meil on väga palju ka pereettevõtteid ja väikeettevõtteid, mida see hõlmab, siis kindlasti ei ole seal tegemist suurte juhtimisorganitega juhatuse ja nõukogude näol, mis oleksid seda ette näinud. Nii et leppetrahv tuleb kindlasti siit välja võtta,” rääkis Rene Kokk.

“Kui me arutasime eraisikute universaalteenust, siis tegelikult me oleksime võinud selle välja võtta juba sealt või arvestada EKRE ettepanekut teha see soodustus ja rakendada universaalteenus kuni 5 miljonit megavati aastatarbimisega ettevõtetele, ehk see hõlmaks sisuliselt kõiki ettevõtteid,” lisas ta.

Rene Kokk ütles, et on veelgi on kitsaskohti, mis vajavad arutelusid – näiteks olukord, kus majutus‑ ja hotellindusturul toetatakse väiksemaid ettevõtteid, kes saavad läbi erinevate meetmete oma soodustused. Küll aga on enamik hotelle  suurema kui 50 inimesega kollektiivid, nende puhul see ei kehti ja tulenevalt sellest on riik juba pannud ühe sektori täiesti ebavõrdsesse olukorda omavahel konkureerima. Eesti toiduainetööstusest üle 70% on ettevõtted, kus on üle 100 töötaja ettevõttes töötamas, ja need jäävad täna üldse toetuse alt välja.

“Omavalitsused on täna väga raskes olukorras. See, mis meil elektrihinnad on teinud vahepeal, ka see, kuidas omavalitsused täna peavad tegelema Ukraina sõjast tingituna inimeste majutamisega ja nendele kõigi vajaliku tagamisega, on omavalitsused väga suure surve alla pannud ja siin kindlasti on vaja leida mingid mõistlikud lahendused ka omavalitsusele vastutulemiseks ja mõistliku elektri hinna tagamiseks,” soovitas Rene Kokk. “Omaette teema on see, miks me täna veel ei tea Konkurentsiameti poolt neid hindasid. Kui on räägitud, et meil on hinnad tegelikult teada, siis minu arust ei ole mingit põhjust neid kinni hoida, võiks need välja tuua.”

Rene Kokk täpsustas, et lauale tuleb võtta ka käibemaksuerisused ja tuua võimalikult madalama protsendi peale, näiteks viiele protsendile ka käibemaks.