Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Rene Kokk eelarvest: tahaks näha adekvaatset hinnangut olukorrale

-
29.09.2022
Rene Kokk
© UU

Pärast peaminister Kaja Kallase kiidulaulu riigikogu kõnepuldis kommenteeris EKRE fraktsiooni liige Rene Kokk valitsuse kokku pandud riigieelarvet sõnadega, et üks asi on see, mida me kuuleme eelarve reklaamtekstina ja teine asi on see, mis on päriselu.

„Rääkida sellest, kui hästi kõik on, kui hea eelarve see on, olukorras, kus Eesti on inflatsioonilt Euroopa kõige kõrgema, üle 25-protsendise inflatsiooniga riik, on pehmelt öeldes kummaline,“ oli Kokk kriitiline. „Oleks väga mõistlik ja  oleks tahtnud kuulata ka tegelikult adekvaatset hinnangut praegusele olukorrale ja selle eelarve tegemise taustal.

Peaminister rääkis eelarvet üle andes siin palgatõusust. Vaatame nüüd tegelikult otsa sellele olukorrale, kus me täna oleme. See palgatõus katab hädapärast ära ühe viiendiku sellest, millised kulud on tingitud tänasest kõrgest inflatsioonist riigis. See on väga pisku võrreldes sellega, mis tegelikult on vajadus.“

„Positiivsena toodi välja siin suurt eelarve tõusu, et meil on eelarve üle 16 miljardi ja tõus üle 16 protsendi. Tõsi, aga me peame vaatama asju kontekstis, millised on käibemaksu laekumised, millised on kulud ühiskonnale, ettevõtlusele, inimestele praeguses inflatsioonitempos,“ rääkis Kokk.

Ta lisas, et samal ajal kui Eesti on aidanud Ukrainat selles sõjas, on meil endal suured lüngad riigikaitseressurssides. Samuti puudutas ta energiateemat ja toidujulgeolekut.

„See ei ole hea eelarve. Öelda, et see on parim, mida võimalik teha on – no tegelikult ei ole,“ võttis ta asja kokku.