Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Tarandi suhtes läbi viidud kriminaalmenetlus lõpetati oportuniteediga

-
30.09.2022
Politsei
© Uued Uudised

Joobnuna autoroolist tabatud Indrek Tarandi suhtes läbi viidud kriminaalmenetlus lõpetati oportuniteediga. Indrek Tarand tabati 24. augusti varahommikul oma sõiduauto roolist alkoholijoobes.

Kuna Indrek Tarandil puudusid varasemad kriminaalkaristused ning ta kahetses oma tegu otsustas ringkonnaprokurör Evelin Ansip-Kukk lõpetada kriminaalmenetluse oportuniteediga.

“Kriminaalmenetluse oluliseks eesmärgiks on tagada see, et süüteo toime pannud inimene käituks edaspidi õiguskuulekalt ning karistamine pole alati kõige parem meetod, kuidas inimese käitumist muuta. Tihti on muud meetmed, näiteks sotsiaalprogrammid või alkoholitarvitamise häire ravi läbimine palju efektiivsemad. Kuna roolist kriminaalses joobes tabatud Indrek Tarand mõistab ning tunnistab oma eksimust ning on menetluse käigus ka ise omal initsiatiivil astunud samme, et sellist olukorda tulevikus vältida, leidis prokuratuur, et tema kriminaalkorras karistamine ei ole vajalik,” selgitas ringkonnaprokurör Ansip-Kukk.

Kui Indrek Tarand jätab talle oportuniteediga määratud kohustused täitmata uuendab prokuratuur kriminaalmenetluse.

Endine Euroopa Parlamendi saadik Indrek Tarand, kes pidi augustist alustama Valgevene pealinnas Minskis tööd suursaatkonna asejuhina, viidi ööl vastu 24. augustit Tallinnas välisministeeriumi hoone juurest politseiautoga ära. Tarandil tuvastati politsei teatel kriminaalne joove ja ta kõrvaldati juhtimiselt.

Välisministeerium algatas joobekahtlusega autoroolist kõrvaldatud Tarandi suhtes sisemenetluse ning lõpetas temaga töösuhte.

Seda otsust kommenteerinud Euroopa Parlamendi liige Jaak Madison (EKRE) ütles, et sellega andis prokuratuur avalikkusele sõnumi, et esiteks pole kriminaalses joobes juhtimine suur süütegu ning sellise teo puhul puudub avalik huvi (oportuniteedi eeldused).
Madison: “Seega asjaolu, et raskes joobes juhid on põhiline tegur hukkunutega liiklusõnnetuste põhjustamisel ja riik on üritanud kehtestada selles nulltolerantsi, polekski nagu enam olulised prokuratuuri jaoks. Igatahes häbiväärne lati alt minek. Tõenäoliselt teadlik.”

BNS/UU