Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaja “Elektrimolekul” Kallas on kitsaima silmaringiga peaminister Eesti riigi ajaloos

-
03.10.2022
“Mis Lukašenka? Mina otsisin silmadega Macroni!”
© Uued Uudised

Kui avalikkuses levis jutt Kaja Kallase sõnakasutusest Riigikogu ees kõneldes, siis arvasid päris paljud, et see pole võimalik, kuid kuna parlamendi istungite stenogrammid on vabalt leitavad, siis selgus, et “elektrimolekulid” on tõesti peaministri mõistuses koha leidnud, ja kuna ta kasutas seda mõistet korduvalt, ei saanud see olla lihtsalt aps.

“Olin suht kindel, et meie peaministrile omistatud Riigikogus öeldud lause „Millest ma olen rääkinud, on see, et kõige paremini aitab kõiki ettevõtjaid see, kui me suudame tarbimist vähendada. Molekule, elektrimolekule kuidagi juurde ei tule.“ on kas mingi lehe huumoritoimetuse nali või siis pahatahtlik videomontaaž. Kuid Riigikogu stenogrammid kinnitavad – just nii ta ütleski. Rahvas, teie pistikutest väljuvad sooja ning valgust andvad molekulid ja neid molekule juurde ei tule! Pakun, et sellised järeldused tuleneved ajurakkude (ja mitte ajumolekulide) liigsest kokkuhoiust, millega on vastuolus isegi Vladimir I. Lenini ideaal kogu maa elektrifitseerimisest, kes siiski õppis, õppis ja õppis ning siis tahtis kogu maa elektrifitseerida saades muuhulgas täiesti noores eas teada ka sellisest nähtusest nagu elektron. Aga no mis nüüd uuema aja deelektrifitseerimisplaanide ja neid toetavate jõudude osas muud ikka soovitada, kui et rahvas kähku kõik pistikute juurde ja elektrimolekule pudelitesse ja kilekottidesse püüdma – sest ega neid juurde enam ei tule!” kirjutab ühiskonnategelane Peeter Espak sotsiaalmeedias.

Kaja Kallase sõnakasutus ja mõttelaad viitavad väga kitsa silmaringiga inimesele. Näiteks küsimustele elektrihinna kohta vastab ta alati ühtede ja samade arvude ja hinnangutega ning seda lausa nädalate kaupa – inimesele on ette antud valmiskirjutatud paber ja niipea, kui ta kuuleb infotunni küsimuses sõna “elekter”, vuristab ta meeldejäetud sõnumi ette. Kui ta siiski tabab ära, et sellega tervet kahte tundi vastu ei pea, teatab valitsusjuht, et tal pole vajalikku paberit kaasas.

Peaministri piiratusest räägib ka tema poolt kogu aeg korrutatav väide, et eestlased olevat “börsiusku”. Esiteks, kui elektriga börsile mindi, siis rahvalt ei küsinud mitte keegi. Teiseks, absoluutne enamus inimesi ei taha jälgida pidevalt börsihinna kõikumist ja sättida oma tegemisi selle järgi, näiteks pesta pesu vastu hommikut, mil hind on soodsaim. Kolmandaks, Kaja Kallase arvates oli inimestel suur valik ka pakettide osas – tegelikult panid elektrimüüjad enamiku fakti ette.

Eestlased pole grammigi börsiusku, nad lihtsalt pandi sellesse olukorda ja ilmselt on enamik rahvast nõus ka kohese börsilt lahkumisega. Lausa irvitamisena aga kõlab jutt “odava elektri nautimisest” – tavainimese jaoks on elekter kaup, mida kasutati enda vajadusteks kindla hinna alusel ja mitte keegi ei arvanud, et see oli mingi kingitus, nagu Kaja Kallas üritab tõestada.

On raske ette kujutada, mis pani Kaja Kallase rääkima infotunnis kahest Bangladeshi külast, kus ühes kanti maske ja teises mitte – see on ülimalt naiivne ja primitiivne võrdlus, aga ilmselt polnud peaminister meditsiiniteadlaste vastavaid hinnanguid kusagilt lugenud. Sama naiivne on ka tema jutt sellest, kuidas tema vanemad saavad pensioniga hakkama – kas ta tõesti arvas, et iga kui eestlane on läbinud sellise tipp-poliitiku tee, nagu Siim Kallas?

Muide, Siim Kallas oli kunagi aktiivne mälumängur, kuid tema tütar oleks seal naljanumber, kui ta teataks, et voolutugevust või pinget mõõdetakse molekulidega.

Uued Uudised