Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Andres Raid: ametnike keelekasutus muutub üha enam näidismaterjaliks, kuidas rääkida ei tohi

-
03.10.2022
Lapsed saavad sellisest lihtsast tõest aru, aga ametnikud mitte. Pilt on illustratiivne.
© UU

Ametnike kõnepruuk käib alla ja seda kahjuks silmnähtavalt. On süsteemseid vigu, semantika ja stiil pole enam kõne all, mõttest, mis seda protsessi nö „haldab“, ei tasu selle taustal kõneldagi.

Nn Tarandi kaasus andis klassikalise näite selle kohta, et mis siis ikka välja tuleb, kui öeldavat ja kirjutatavat formuleerida ei suudeta või tahetagi. Loeme:

„Ringkonnaprokurör hinnangul on muud meetmed, nagu sotsiaalprogrammid või alkoholitarvitamise häire ravi läbimine, palju efektiivsemad“.

Siin on must-valgelt kirjas, et „alkoholitarvitamise häire“ esines ja seda aitab ravi. Oot – alkoholitarbimise häire?! Võtame appi võrdluse, nagu seda soovitasid kaheti või isegi mitmeti mõistatavate fraaside puhul teha Paul Ariste ja Eduard Vääri. Kui elektri või veevarustuse puhul räägitakse häirest, siis tähendab see selgelt seda, et vett või elektrit ajuti ei ole. Alkoholitarbimise on ju siis täiesti üheselt see, et tarbimine ei ole olnud pidev ja tarbimise stabiilseks  taastamiseks on vaja… õigus, ravi!

Äkki oli kuidagi ikka kuidagi teisiti?!

Üks näide veel. Täna algas nn. vaimse tervise nädal. Mida see tähendab?! Kõigepealt – WHO-l on olemas tervise määratlus ja see on vaimse, füüsilise ja sotsiaalse heaolu ühtsus. Ei üks, teine ega kolmas eraldi või mõni neist, vaid ühtsus! Inimesel ei ole mitut tervist – ei varvaste, hammaste, juuste, südame ja teab mille veel tervist eraldivõetuna ja eraldiseisvatena, on üks tervis ja see lihtsalt koosneb erinevatest komponentidest.

Ilmselt on kampaaniaosalised mingid rahad taha saanud ja nüüd luuakse uut terminoloogiat nagu paisu tagant. Selgitatakse, et nüüd keskendutakse „tundetarkuse“ arendamisele…

Loeme: „Täna alanud vaimse tervise kuu keskendub tundetarkuse arendamisele“

Edasi läheb aina segasemaks: „Terve oktoobri jooksul on võimalik osaleda erinevatel tundetarkuse teemale pühendatud sündmustel, mis on leitavad kodulehel vaimsetervisekuu.ee ja suunatud erinevatele vanusegruppidele.

Tundetarkus ehk emotsionaalne intelligentsus on meie võime jälgida ja eristada nii iseenda kui ka teiste tundeid ning kasutada seda teadmist probleemide lahendamiseks, oma mõtlemise ja käitumise juhtimiseks“.

Siit paistab välja, et aktivistidel puudub arusaam arengust kui sellisest, kuid pangaülekanded inspireerivad uutele mõttekonstruktsioonidele, millest johtub, et ainult „emotsionaalne intelligents“ (mis asi see on ja milline on sel juhul emotsioonitu intelligents???) võimaldab vahet teha, kas saad ikka aru, kas tunne, mis tekib seoses kõhulahtisusega, on seotud sinu või kellegi teisega?!

Andres Raid, ajakirjanik