Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Väliseestlased taunivad Eesti valitsuse propagandat ERRis

-
04.10.2022
Mike Calamus

ERRis ilmus hiljuti mitu lugu sellest, kuidas Balti Uuringute Instituut ja Rakendusliku Antropoloogia Keskus tegid välis-, sise- ja kultuuriministeeriumi tellimusel uurimuse “Eesti väliskogukonnad: identiteet, hoiakud ja ootused Eesti riigi suunal” (https://www.ibs.ee/wp-content/uploads/Eesti-valiskogukonnad.pdf),

Suurele enamusele väliseestlastele tuli see üllatusena, kuna neid ei olnud uuringust teavitatud ega osalema kutsutud, samuti olid uuringu tulemused väga ühekülgsed, mis ei ühti paljude väliseestlaste vaadetega absoluutselt.

EKRE omab esindusi Soomes, Rootsis ja Ameerika Ühendriikides ning on hästi kursis, mis toimub väliseestlaste ringkondades; isegi nende seas, kes EKRE liikmed ei ole.

Uurides, kas mõni meie erakonna liige või toetaja on osalenud selles “uuringus” – saime kindla EI! Nii võin kindlalt väita, et see küsitlus ei hõlmanud konservatiive.

Erinevalt ERRist peame me väliseestlaseks isikut, kes on võõrsil elanud püsivalt vähemalt kümme aastat. On arusaamatu, miks olid “uuringusse” (mida juhtis tuntud IBS sotsialist Kristjan Kaldur) kaasatud ka õpilased, saatkondade töötajad ja diplomaadid jne.

On avalik saladus, et suurem osa väliseesti seltse, organisatsioone, meediaväljaandeid ja ajalehti on otseselt või kaudselt sõltuvad Eesti Vabariigi rahalisest toetusest.

Neid toetuseid  antakse otse või kaudselt läbi Eesti Välisministeeriumi ja saatkondade kaudu. Nagu ikka – kes maksab, see tellib muusika.

Nii ongi erinevad eesti seltsid, organisatsioonid ja ka ajalehed muutunud Eesti Valitsuse propaganda kanaliteks. Konservatiivsed ettevõtmised ja arvamused pole enam kosher.

Samuti tegelevad need organisatsioonid varjatult või lausa avalikult liberaalpropaganda levitamisega ja on jätnud tahaplaanile eesti keele, kultuuri ja ajaloo hoidmise ning arendamise.

Näiteks võib tuua ERKÜ (Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides) mis põhikirja järgi peaks olema poliitiliselt erapooletu, kuid ründab järjekindlalt teisitimõtlejaid, kes ei nõustu juhtkonna sotsialistlike vaadetega.

Mis puutub eesti valitsuse suhtumisesse väliseesti organisatsioonidesse, siis markantne intsident juhtus endise, ühe aasta ametis olnud välisminister Eva Maria Liimetsaga. Nimelt pidas proua vajalikuks noomida Eesti Arhiivi ühendriikides, mis on teatavasti asutatud Teise Maailmasõja ajal Eestist punaterrori eest põgenema pidanud DP-de poolt. Proua Liimetsa arvates võiks see vabatahtlike poolt elus hoitud traditsioonilist eesti kultuuri säilitav organisatsioon kajastada rohkem ka vasakpoolseid ideid. Esiteks näitab see suhtumine proua ignorantsust, mis asutusega tegemist on. Teiseks sekkus Liimets otseselt võõrriigi siseasjadesse, kuna Eesti Arhiiv Ühendriikides on USA asutus, millele nimigi viitab. EAÜ on eksisteerinud üle viiekümne aasta ainult vabatahtlikest annetustest ja vabatahtlike tööjõuga ning on ametlikult registreeritud USAs mittetulundusühinguna.

Vaadates „uuringut“, on selge, et see on puhtalt pettus. Pöörakem tähelepanu tulemustele – need oleks kui maha kirjutatud SDE ja Reformierakonna valimispropagandast.

Võin julgelt väita, et väliseestlased üldjuhul peavad lugu traditsioonilisest perekonnast, on sügavalt mures Eestis toimuva korruptsiooni, inflatsiooni ning ohjeldamatu immigratsiooni pärast.

Ka pole ma märganud, et väliseestlased suhtuksid halvasti kodueestlastesse – pigem vastupidi. On ju meil kõigil sugulasi ja sõpru kodumaal, kelle käekäik meile väga korda läheb.

„Uuringu“ andmetel on välismaal eestlaste lemmikuteks kõik Eesti presidendid – lubage palun naerda! Veel vähem läheb siin korda seksuaalvähemuste teema Eestis.

Kindlasti oli selle “uuringu” eesmärk tekitada lõhe eestlaste vahel. Pidev vasakpoolne propaganda täidab Euroliidu agendat rahvusriikide hävitamisel. See peaks juba siililegi selge olema.

 

Mike Calamus, EKRE USA esimees