Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaja Kallase valitsus jättis Eesti riigi ja tarbijad LNG-gaasilaevast ilma. Nagu varem Taavi Rõivas terminaalist

-
10.10.2022
LNG-laev merel. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Reformierakonna ja tema sateliitide valitsused ei saa Eesti riigi huvide kaitsmisega kunagi hakkama – nagu selgub, meelitasid soomlased LNG-laeva, mille ookeani tagant saabumist oodati kui “valget laeva”, hoopis enda juurde.

Veeldatud maagaasi (LNG) laev, mille kaudu hakatakse varustama ka Eestit, tuleb sel talvel Soome ehitatava kai äärde, ütles sotside käpardlik majandus- ja taristuminister Riina Sikkut.

“Eesti saab oma kai ja toruühenduse varem valmis ja meie strateegiline huvi oleks kahtlemata, et laev oleks siin. /…/ Soome jaoks varustuskindluse tagamiseks kahtlemata on neil seda laeva vaja oma kai otsa ja täna me ministriga (Soome kolleegi Mika Lintiläga) selles kokku leppisime,” ütles Sikkut.

“Neil ei ole mingisugust protektsionistlikku instinkti või soovi Eestisse tulevat gaasi piirata. Pigem küsimus on, et kuidas me saame selle otsuse valguses olukorra lahendada nii et mõlema riigi gaasivarustuskindlus oleks ilusti tagatud,” lisas ta.

Minister Riina Sikkut ütleb ERR-ile, et tema jaoks oli juba „ametisse saades 18. juulil selge, et LNG-laev läheb Soome“, seega ei võidelnudki ta selle nimel, et laev tuleks Eestisse. Sikkut tunnistab, et andis ise meie võimaluse käest. Soomlastel ei pruugi tõepoolest mingit protentsionistlikku mõtet olla, aga neile on lihtsalt oma riigi huvides gaasi vaja, hoovad on nende käes ja kannatab loobumisvõidu andnud Eesti riik.

Valitsus jättis Eesti taas vaeselapse ossa ning soomlased panid LNG-kaubandusele käpa peale – nüüd sõltub Eesti naabrite ülejääkidest. Kui meenutada, kuidas Kaja Kallas kakles meedias Sanna Mariniga eestlaste tööreisivõimaluste pärast ja kaebas põhjanaabri peale ka Euroopa Komisjonile, siis võib tüli ruttu tulla.

Seega ei suuda Reformierakonna valitsused kunagi Eesti huve kaitsta. 2014. aastal kirjutas Postimees pealkirja all “Taavi Rõivas loovutas LNG terminali Soomele”, et “Soome kogenud peaministril Alexander Stubbil piisas neljapäeval Brüsselis vaid põgusast koridorikohtumisest Taavi Rõivasega, et sundida noor ametivend Eesti huvidest loobuma.” Ajalugu kordub.

“Kevadel ütles peaminister Kallas, et talle olevat kinnitatud, et sügis-talveks on Eestil olemas LNG terminal. Keegi uskus ka seda? Kes uskus, on uhkelt rumal. Ega siis keegi ju ei vastuta valetamise või ka lihtsalt hämamise pärast. Igatahes LNG terminal liigub Soome ja nüüd kinnitatakse härdalt, et me saame sealt gaasi võrdselt ja ausalt. Uskugem ka seda,” kommenteerib Eesti saadik Euroopa Parlamendis Jaak Madison juhtunut.

Uued Uudised