Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ungari ja Tšehhi on taas suures hädas Saksamaale pürgivate transiitmigrantidega

-
11.10.2022
2015. aastal alanudrändekriis kestab tõusude ja mõõnadena siiani, ja ikka minnakse Merkeli kutse peale Saksamaale.
© Scanpix

Migratsioonikriis Euroopas – kõigi teiste kriiside kõrval – näitab ainult süvenemise märke. Ungari teatas hiljuti, et selle aasta jooksul on ületanud Ungari piiri ligi 200 000 illegaalset migranti ja Tšehhi on palunud illegaalsete piiriületustega toimetulemiseks Euroopa Liidu abi.

„2022. aasta lõpul suureneb ilma loata Ungarisse siseneda üritavate illegaalide arv ilmselt veelgi,“ seisab Ungari valituse Facebooki lehel. „Me kaitseme end nende katsete vastu, sest Ungari piirid ei saa jääda sissepääsuks Euroopasse.“ Postitusele on lisatud graafik, millelt on näha, et Ungari piiridel on sel aastal kinni peetud 194 000 illegaali, ühtlasi peeti oktoobri esimesel nädalal kinni 4850 illegaalset migranti.

Ungari valitsus on hakanud migratsioonikriisi osas taas häirekella lööma ja hiljuti Budapestis toimunud konverentsil kõnelesid sellel teemal Ungari peaminister Viktor Orbán, Austria kantsler Karl Neuhammer ja Serbia president Aleksandar Vučič. Neuhammer kritiseeris teravalt Euroopa Liidu olematut piirikaitset ja võimetust deporteerida massiliselt Euroopasse valgunud illegaale.

„Austria on praegu ränga illegaalse immigratsiooni surve all,“ ütles Neuhammer enne konverentsi. Tema sõnul on ELi migratsioonipoliitika täielikult läbi kukkunud. Endiselt ei kaitsta ELi välispiire korralikult ja probleemi lihtsalt ignoreeritakse. 2022. aasta esimeses pooles on palunud Austrias asüüli juba 56 000 illegaali ja ilmselt lüüakse sel aastal isegi 2015.-2016. aasta migratsioonkriisi rekordid.

Paljud Ungarisse sisenevad migrandid soovivad liikuda edasi Saksamaale, ent nüüdseks on teatanud Saksamaa kuueteistkümnest liidumaast kaksteist, et puuduva majutuse ja ülerahvastatud koolide ning lasteaedade tõttu ei võeta enam vastu uusi migrante.

„Olukord piiridel on keerulisem ja ohtlikum kui kunagi varem ning turvalisuse tagamiseks on vaja valitsuse ja ühiskonna tugevat pingutust,“ ütles Ungari siseturvalisuse nõunik György Bakondi. Tema sõnul kujutab illegaalne migratsioon endast väga tõsist ohtu avalikule turvalisusele ja kurnab riigi sotsiaalsüsteemi. „Ja seda kõike ajal, mil olukord on juba keeruline kogu Euroopas,“ sõnas Bakondi, viidates Ukraina sõjale ning energiakriisile.

Tšehhi omakorda on palunud migratsioonikriisi haldamiseks abi ELilt, kuna selle aasta jooksul on illegaalsete piiriületuste arv Tšehhis tõusnud eelnevaga võrreldes 1200 protsenti. „Praegu toimuv on ennenägematu. Aastas on migratsioon Tšehhis suurenenud 1200 protsenti. Tegemist on olukorraga, kus meie, Tšehhi Vabariik, pidime reageerima,“ selgitas Tšehhi siseminister Vít Rakušan.

Suur osa Tšehhi saabuvatest migrantidest on pärit Süüriast ja selle aasta jooksul on tabatud 11 000 illegaalset piiriületajat. „Tegemist on transiitmigratsiooniga. Enamik neist soovib minna Saksamaale,” ütles Rakušan.

Euroopas valitsev energiakriis ja keeruline majanduslik olukord võivad tuua kaasa muutuse suhtumises migratsiooni. Siiani avatud piiride poliitikat suuresti toetavad lääneeurooplased on hakanud saama pahaseks. Näiteks on Hollandis praegu inflatsioon 17,1% ja inimesed on mures oma energiaarvete maksmise pärast. Samas majutatakse illegaale luksuslaevadele ja nende käsutusse antakse hooneid, mille kütte eest maksab Hollandi riik.

Allikas: Remix News