Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Britid näevad kommunistliku Hiina mõju suurenemises suurt ohtu kogu maailmale

-
12.10.2022
Hiina suurendab oma mõju ka vägivallaga.
© Scanpix

Kommunistliku Hiina autoritaarse poliitika levitamine tehnoloogia, rahvusvaheliste turgude ja diplomaatiliste kanalite kaudu kujutab endast ohtu kogu maailmale, leiab Ühendkuningriigi Valitsusside Peakorteri (GCHQ) juht sir Jeremy Fleming. Tema sõnul kasutab üha võimsamaks ja ohtlikumaks muutuv kommunistlik Hiina aina julmemalt oma jõudu opositsiooni mahasurumiseks, seda nii siseriiklikult kui ka rahvusvahelisel areenil.

USA ja Ühendkuningriigi luureteenistused ning poliitikud on hakanud viimastel kuudel Hiina tegevuse üle üha rohkem muret tundma. FBI ja MI5 andsid aasta alguses välja ühise hoiatuse Hiina spioonidest lähtuva ohu kohta. Sel nädalal on tõusnud teema taas teravamalt päevakorda ja Fleming hoiatas, et Hiina soov kontrollida majandusi, riike ning inimesi tehnoloogia kaudu kujutab endast tõsist ohtu kogu maailmale.

„Meie ja meiega sarnaselt mõtlevad liitlased näevad tehnoloogiat suuremate vabaduste, suurema heaolu garantiina,“ rääkis Fleming kuninglikus kaitseuuringute instituudis peetud loengul. „Ent Hiina liidrid näevad selles kontrollivahendit turgude üle, Hiina mõjusfääris olijate üle ja omaenda kodanike üle.“ Flemingi sõnul tähendab see seda, et Hiina jõustruktuurid näevad teisi riike kas potentsiaalsete vastastena või potentsiaalsete klientidena, keda tuleb ähvardada, kinni maksta ja sundida.

Fleming leiab, et Ühendkuningriik ja liitlased peavad kiiresti investeerima tehnoloogiasse veelgi rohkem, et säilitada ka tulevikus strateegiline tehnoloogiline eelis ja ennetada võimalikke ohte. Flemingi arvates on Hiinast lähtuv üha suurenev oht pannud kogu maailma olukorda, kus tulevik sõltub kommunistliku riigi vastu ühinenud liitlaste strateegilistest vastusammudest.

Fleming, kes väljendas loengus tõsist mure Hiina poolt johtuvate ohtude üle, oli veidi vähem murelik Vladimir Putini Venemaa osas, tuues välja mitmed Putini strateegilised vead. Flemingi arvates on Putini mitmed valeotsused viinud pöördeni sõjas Ukrainaga ja muutnud venelased ärevaks. Tema sõnul on Venemaa ressursid ammendumas, nii laskemoon kui ka inimressurss, ja Venemaa avalikkus hakkab üha enam mõistma, kui valesti on Putin olukorda hinnanud.

Samas ei soostunud Fleming vastama küsimusele Euroopa laskemoona otsa lõppemise kohta, mida mõned eksperdid on murelikult maininud. Fleming ignoreeris küsimust täielikult ja hakkas hoopis arutlema teemal, kas Venemaa otsustab kasutada sõjas tuumarelvi või mitte.

Allikas: Breitbart