Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

11 organisatsiooni pöördumine: Eestile võetud kliimaeesmärgid toovad kaasa 14 000 töökoha kadumise ja SKP languse

-
13.10.2022
Puidusektor on üks tööstusharusid, mis on rohepöörajatele ette jäänud.
© Scanpix

11 organisatsiooni saatsid valitsusele avaliku pöördumise, milles juhivad tähelepanu, et Eestile võetud kliimaeesmärgid maakasutuse ja metsanduse sektoris toovad kaasa 14 000 töökoha kadumise, 80 miljonit eurot väiksema maksulaekumise ning SKP languse 2,5 protsenti.

Pöördujate hinnangul on Eesti läbirääkimistel Euroopa Liiduga võtnud endale üle jõu käivad eesmärgid, vahendab ERR-i portaal.

“Eestile antud eesmärk (-2,5 miljonit tonni CO2) ei ole saavutatav kulutõhusal viisil ning kahjustab oluliselt mitme sektori, sealhulgas põllumajandus-, metsa- ja puidusektori, turbatootmise konkurentsivõimet. Eesti ei tohiks siin loobuda läbirääkimistest ja Euroopa Liidus meie töökohtade, majanduse ja süsiniku pikaajalise sidumise eest võitlemisest,” märgiti pöördumises.

Kaubandus-tööstuskoja juht Mait Palts ütles Vikerraadio saates “Uudis+”, et need numbrid – 14 000 töökoha kadumine, 80 miljonit eurot väiksem maksulaekumine ning SKP langus 2,5 protsenti – on riigikantselei poolt välja käidud, kuid siiani pole riigi poolt tulnud selgitust, kuidas võetud eesmärke peaks täitma ning mis saab ettevõtetest ning töötajatest.

“Maaülikooli teadlased on analüüsinud ja öelnud, et sisuliselt umbes veerand majandatavast metsa- ja põllumaast tuleks käibest välja arvata, et eesmärki saavutada. See on väga suur muutus ja väga suured mõjud. Täna me oleme ikkagi suure teadmatuse ees. Juhul kui tõesti eesmärgid peavad saama täidetud, siis kuidas me seda teeme? Mis saab inimestest ja ettevõtetest, kui veerandi (metsa- ja põllumajandusmaast) peame võtma majandamisest välja. Kuidas see mõjutab toidujulgeoleku küsimust?” rääkis Palts, lisades, et samamoodi saaks hoobi soojatootmine, mis kasutab hakkepuitu.

Kuigi Euroopa Liidus on kliimaeesmärkide jaotuses juba kokku lepitud, siis Paltsi hinnangul on praeguses olukorras võimalik kokkulepped kindlasti üle vaadata ning mõistlikud muutused teha.

Pöördumisele kirjutasid alla kaubandus-tööstuskoda, tööandjate keskliit, ametiühingute keskliit, põllumajandus-kaubanduskoda, metsa- ja puidutööstuse liit, metsatöötajate ametiühing, erametsaliit, puitmajaliit, jõujaamade ja kaugkütte ühing, taastuvenergia koda ja turbaliit.