Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Läti: Amnesty Internationali absurdsed väited näitavad kunagi lugupeetud organisatsiooni allakäiku

-
13.10.2022
Paljudes maades nõutakse lausa AI riigist väljaajamist. Illustratiivne pilt näitab Tai protesteerijat.
© Scanpix

Läti lükkas neljapäeval tagasi inimõigusorganisatsiooni Amnesty International väited, et ta on Valgevenest riiki siseneda üritanud migrante väärkohelnud.

Amnesty ütles neljapäeval avaldatud raportis, et Läti võimud on peamiselt Iraagist ja teistest Lähis-Ida riikidest pärit migrante, kes on Valgevene kaudu siseneda üritanud, piirilt vägisi tagasi ajanud ning pannud toime tõsiseid inimõigusrikkumisi nagu salajane kinnipidamine ja isegi piinamine.

Läti siseministeerium ütles e-kirjas uudisteagentuurile Associated Press, et ei ole tuvastanud mitte ühtki juhtumit, kus Läti võimud oleksid kasutanud migrantide kallal füüsilist jõudu või erivahendeid ning ühtki sellekohast kaebust ei ole registreeritud.

“Me ei toeta Amnesty Internationali püüdeid võrdsustada migratsiooni pahatahtlikku instrumentaliseerimist ega Valgevene tahtlikku EL-i välispiiri ohustamist ühelt poolt ning ehtsaid asüülitaotlejaid ja haavatavas olukorras inimesi teiselt poolt,” seisab ministeeriumi kirjas.

Läti välisminister Edgars Rinkēvičs kirjutas Twitteris, et Amnesty International on usaldusväärsuse kaotanud ning äsjane raport tõestab kunagise lugupeetud organisatsiooni täielikku allakäiku. Läti lükkab kõik need võltssüüdistused tagasi, lisas ta.

Lätil on Valgevenega 173 kilomeetrit ühist piiri, millest suur osa on nüüdseks okastraataiaga tõkestatud. Piiri tarastamise projekt peaks lõpule jõudma 2024. aastal.

Läti siseministeerium ütles, et augustis kehtestatud eriolukorra reeglite alusel hinnatakse iga migrandi asüülitaotlust eraldi ning inimene lubatakse riiki, kui on tuvastatud humanitaarpõhjused.

“Ükski riik ei ole kohustatud lubama oma territooriumile siseneda igal välisriigi kodanikul, kes seda soovib, ammugi mitte neil, kes teevad sihilikke katseid ületada riigipiiri ebaseaduslikult,” ütles siseministeerium. (AP-BNS)