Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ime on sündimas: EL ei välista Serbia viisavabaduse tühistamist… ebaseadusliku rände lubamise tõttu

-
14.10.2022
Neegrid Serbia teedel.
© Scanpix

Euroopa Komisjon sõimab nii liikmesriike kui liiduväliseid riike, kui nood takistavad migrantide liikumist Euroopasse – huvitaval kombel on Serbia puhul just läbilaskmine komisjoni arvates halb. Seega võib eeldada, et viisavabadust piiratakse muu asja, näiteks Kremli-meelsuse või LGBTQ paraadi “ahistamise” pärast – selline otsitud põhjuste kasutamine Brüsseli poolt on nähtav Ungari ja Poola puhul.

Euroopa Komisjon ütles reedel, et ei saa välistada Serbia viisavaba Euroopa Liitu sisenemise peatamist, kui riik ei suuda ohjeldada ebaseaduslikku migratsiooni oma territooriumilt EL-i.

“Ma ei saa seda välistada, aga ma usun ja loodan, et meil saab olema hea koostöö,” ütles Euroopa Komisjoni sisevolinik Ylva Johansson EL-i siseministrite kohtumisele saabudes.

Serbia on EL-i kandidaatriik ning tema kodanikud saavad Euroopa Liidus viisata reisida.

Viimasel ajal on riigist aga saanud süürlaste, afgaanide, türklaste, indialaste, burundilaste, kuubalaste ja tuneeslaste Euroopa Liitu sisenemise platsdarm.

Nende riikide kodanikel on EL-i pääsemiseks vaja viisat, kuid kõigil peale süürlaste ja afgaanide ei ole seda vaja Serbiasse tulekuks.

Sel aastal seni registreeritud ebaseaduslikest EL-i sisenemistest üle 106 000 on tuvastatud nn Lääne-Balkani rändeteel, kus asub ka Serbia.

Kui süürlaste ja afgaanide soov EL-is varjupaika saada on sageli põhjendatud, siis paljud teiste riikide kodanikud tuleks kodumaale tagasi saata, ütles Johansson. Tema sõnad on äärmiselt tugevas vastuolus ametliku Brüsseli rännet soodustava poliitikaga – viimasel ajal rünnatakse katiivselt Frontexi, kes on takistanud migrantide läbipääsu.

Austria ja Belgia kurdavad asüülitaotlejate hulga üle, mida ei ole nähtud pärast 2015.-16. aasta rändekriisi.

Johansson ütles, et ta kohtub Serbia ja teiste Lääne-Balkani riikide esindajatega järgmisel nädalal Berliinis ja ülejärgmisel Prahas. (AFP-BNS-UU)