Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Uuring: lapsevanemaks olemine muudab inimesed konservatiivsemaks, lastetud lähevad rohkem kaasa radikaalsete “uusväärtustega”

-
15.10.2022
EKRE suvepäevadel võib alati näha lapsi ja vanemaid. Pilt on illustratiivne.
© UU

Lapsevanemaks olemine muudab inimesed konservatiivsemaks ja lastetud inimesed toetavad sageli rohkem liberalismi, homoseksuaalsust, aborti, juhuslikke seksuaalvahekordi jne. Nii selgub USA, Tšiili, Austraalia, Lõuna-Korea, Poola, Jaapani, Taani ja Serbia teadlaste neljast alauuringust koosnevast uurimusest.

„Motivatsioon hoolitseda oma laste eest on järelikult üks peamisi inimkäitumist suunavaid jõude, kuid siiani on alahinnatud selle võimet kujundada inimese sotsiaalseid hoiakuid ja tunnetuslikku käitumist,“ leitakse uurimuses.

Uuringutes toodi välja andmed, mis viitavad sellele, et motivatsioon hoolitseda oma laste eest suurendab sotsiaalselt konservatiivseid hoiakuid ja et lapsevanemaks olemine on seotud ühiskondliku konservatiivsusega kogu maailmas. Samas näitas uurimus, et lastetusega kaasneb liberaalse või regresseerunud käitumise, näiteks abordi toetamise, homoseksuaalsuse, seksuaalse lodevuse või truudusetuse/abielurikkumise suurem aktsepteerimine.

Neljast alauuringust koosnev artikkel „Experimental and cross-cultural evidence that parenthood and parental care motives increase social conservatism“ [ingl k: eksperimentaalsed ja kultuuridevahelised tõendid, mis näitavad, et lapsevanemaks olemine ja vanemliku hoolitsusega kaasnev motivatsioon suurendab ühiskondlikku konservatiivsus] ilmus sel suvel teadusajakirjas Proceedings of the Royal Society B. Uuringus osales 2610 inimest kümnest riigist, lisaks viidi läbi metauuring, mis hõlmas andmeid enam kui 400 000 inimeselt 88. riigist.

Uuringu kohaselt ei ole lapsevanemaks olemine (või motivatsioon oma laste eest hoolitseda) mitte ainult otseses korrelatsioonis sotsiaalsete hoiakute kujunemisega, vaid oluliseks mõjutajaks on ka laste arv. Kuigi laste arv ei pruugi olla laste eest hoolitsemisega kaasneva motivatsiooni otsene peegeldus, näitas uurimus, et vanemad, kellel on rohkem lapsi investeerivad rohkem oma laste huvidesse ning kulutavad tõenäoliselt rohkem aega (ja ressursse) laste eest hoolitsemisele. Laste arv oli ka positiivses seoses seksuaalse konservatiivsusega.

„Võttes arvesse, et konservatiivsed väärtused seavad üldjuhul esikohale turvalisuse, stabiilsuse ja pereväärtused, püstitasime hüpoteesi, mille kohaselt võib lapsevanemaks olemine või suurem panus laste eest hoolitsemisse muuta konservatiivse poliitika atraktiivsemaks,” selgitas Nicholas Kerr, artikli üks autoritest. „Lapsevanemaks olemine ja motivatsioon hoolitseda laste eest olid paljudes erinevates riikides, Liibanonist Jaapanini, tugevalt seotud ühiskondliku konservatiivsusega.“

Viimastel aastakümnetel on erinevad korporatiivsed ja vasakpoolsed rühmitused, nagu Maailma Majandusfoorum (WEF) või Black Lives Matter (BLM), püüdnud lõhkuda tuumikperekonda ja levitada marksistlikke arusaamu ühiskonnast. Lisaks üritavad kliimaaktivistid veenda inimesi lapsi mitte saama, kuna lapsed olevat väidetavalt koormaks keskkonnale.

„Arvestades, et paljudes maailma paikades sündimus väheneb – ja mõnes piirkonnas jällegi järsult suureneb –, võivad praegused protsessid avaldada tuleviku poliitmaastikule sügavat mõju. Meie uurimuse tulemused näitavad, et lastetuse ülemaailmne suurenemine võib potentsiaalselt tuua kaasa ühiskonna liberaliseerumise. Seetõttu võib saadud tulemuste integreerimine juba olemasolevatesse poliitiliste hoiakute mudelitesse aidata kaasa täpsemate mudelite koostamisele, millega on võimalik prognoosida muutusi elanikkonna ideoloogilistes arusaamades,“ järeldatakse uurimuses.

Allikas: The National Pulse