Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Kuidas meedia valetab. Sri Lanka näite varal

-
17.10.2022
Sri Lankal on kütusekriis. Pilt on illustratiivne.
© Scanpix

Valetada saab kas otseselt, musta valgeks rääkides, või mitmel moel kaude, sealhulgas ka kas sündmustest üldse vaikides või rääkides ebaolulistest asjadest. Nii teeb liberaalne agentuur France Presse Sri Lanka riigi pankrotist rääkides ja varjates, et selle peamiselt põllumajandusest ja turismist elatuva riigi laostas rohepööre, kui riik jättis ära väetiste kasutamise.

Alljärgnevalt AFP uudis Sri Lankast, kus räägitakse küll pankrotist, kõrgetest kütusehindadest, koroonast, maksukärbetest ja Ukraina sõjast, kuid sõnagagi ei mainita rohepööret ja väetiste äralangemisest tingitud põllumajanduse laostumist madala saagikuse tõttu.

Allpool olevad kaks linki edastavad The Federalisti ja teiste allikate infot. Kõigepealt BNS-i vahendatud AFP info.

Kriisidest räsitud Sri Lanka alandas esmaspäeval viimaste nädalate jooksul juba teist korda kütusehindu seoses Maailmapanga hoiatusega, et saareriigi majandus tõmbub sel aastal kokku seninägematul määral 9,2 protsenti.

Tavalise kütuse hind on jätkuvalt kaks korda kõrgem kui mullu kriisile eelnenud ajal. Samas on diislikütus kolm ja pool korda kallim 2021. aasta detsembri hinnast.

Sel aastal on Sri Lanka elanikel tulnud veeta pikki nädalaid kütuse saamiseks, mis aitas kaasa meeleavalduste puhkemisele ning president Gotabaya Rajapaksa põgenemisele riigist juulikuus ja seejärel ka tema ametist taandumisele.

Kütusejärjekorrad on nädalatest taandunud mõnele tunnile, ent kütus on endiselt jaokaupa mõõdetav artikkel, sest riigil on jätkuvalt nappus dollareist, millega maksta hädavajalike importkaupade sisseveo eest.

Ühistransport oli vahepeal samuti sisuliselt peatunud, kuna diislit ei olnud, ent nüüdseks on suuresti taastunud. Samas on paljud piletihinnad kahekordistunud, astudes seeläbi ühte jalga muude hüppeliselt kerkinud hindadega.

Ametlikult on Sri Lanka inflatsioonimäär ligi 70 protsenti.

Lisaks koroonapandeemiale ja Ukraina sõjale on Sri Lanka iseseisvuse rängimas kriisis osaliselt süüdi ka jõulised maksukärped, mille Rajapaksa välja kuulutas pärast võimuletulekut 2019. aasta novembris.

Rajapaksa mantlipärija Ranil Wickremesinghe on osa maksukärbetest tühistanud ning võtnud tarvitusele uued riigikassa täitmise meetmed.

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) on andnud esialgse nõusoleku anda Sri Lankale nelja aasta jooksul 2,9 miljardit dollarit abi. Ent pakett sõltub kokkulepetest võlausaldajatega, nagu Hiina, mis on Sri Lanka suurim kreeditor.

Oluline on lisaks saada kontrolli alla ka inflatsioon ja võidelda korruptsiooniga.

Tegelikust taustast saab lugeda: Rohepööre hävitas Sri Lanka majanduse. Millal tuleb meie kord? ja Sri Lanka: president põgenes, hinnad on laes, riik on jõukuse kaotanud ning põllumajandus on pärast väetise keelustamist kriisis

Eesti peavoolumeedia aga võtab rahumeeli AFP uudise ja levitab seda, varjates ühtlasi koos prantslastega tegelikult Sri Lankal toimunut. Nii tehakse väga paljude maailma sündmustega.

Uued Uudised