Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO | Endine keskkonnaminister Rain Epler meeleavaldusel: “Energeetikas toimuvat hullumeelsust varjutab silmakirjalikkuse ja valede paks loor”

-
18.10.2022
Laadime sisu...

„Tänases energiakriisis ei ole Eestil vaja ennaktempos toimivatest lahendustest loobuda. Otse vastupidi. Põlevkivi ja küttepuud aitavad meil mitte ainult talve üle elada ja vaesumist vältida, vaid annavad meile harukordse võimaluse enda rahvusvahelist konkurentsivõimet oluliselt parandada ja seeläbi riigi ja rahvana rikkamaks saada,“ ütles endine keskkonnaminister Rain Epler 16. oktoobril meeleavaldusel „Elektri hind alla!“

 

Rain Epleri kõne

See, mis täna energeetika valdkonnas toimub, on hullumeelsus ja rumalus, mida varjutab silmakirjalikkuse ja valede paks loor.

Räägin teile sakslastest. Saksamaa oli aastaid kogu maailma rohepööraste lemmiklaps. Nad kulutasid viimase kahekümne aastaga päikese- ja tuuleenergia tootmisvõimsuste loomisele 360 miljardit eurot. Ja mida nad saavutasid? Nende tootmisvõimsus kahekordistus, nad sisuliselt ehitasid olemasolevale süsteemile teise kõrvale. Aga nende energiatoodang jäi praktiliselt samaks, kui enne pöörasusega alustamist. Saad samapalju, maksad topelt! Ja kui hullumeelne Vene diktaator Putin gaasikraani kinni keeras, sai kohe selgeks, et mingit pööret ei ole toimunud.

Aga see valus kogemus ei aita. Ikka leidub sakslasi, kes pöörasusega jätkata tahavad. Meie kõigi õnnetuseks on üks selline sattunud Euroopa Komisjoni presidendiks. Ursula von der Leyen käis esmaspäeval Eestis, et anda meile 354 miljonit eurot põlevkivienergeetika sulgemiseks. Seesama Ursula ja tema juhitav komisjon olid kõigest nädal varem kiitnud heaks Saksamaa 450 miljoni eurose kava pruunsöe elektrijaamade taaskäivitamiseks. Kui see ei ole silmakirjalikkus, siis mis see on?

Meie enda peaminister sekundeeris von der Leyenile ja ütles, et „Venemaa sõda Ukraina vastu on teinud ka viimastele kahtlejatele selgeks, kui oluline on loobuda fossiilsete energiaallikate kasutamisest veelgi kiiremini“. Kui see ei ole rumalus, siis mis see on?

Tänases energiakriisis ei ole Eestil vaja ennaktempos toimivatest lahendustest loobuda. Otse vastupidi. Põlevkivi ja küttepuud aitavad meil mitte ainult talve üle elada ja vaesumist vältida, vaid annavad meile harukordse võimaluse enda rahvusvahelist konkurentsivõimet oluliselt parandada ja seeläbi riigi ja rahvana rikkamaks saada.

Me peame käivitama Eesti elektrijaamas seisvad kolm energiaplokki, mis annavad meile täiendavalt 500MW tootmisvõimsust.

Me peame julgelt ütlema, et Eesti metsad annavad meile lisaks kvaliteetsele puitmaterjalile ka suurel hulgal küttepuud ja puiduhaket, mille kasutamine energia tootmiseks on väga mõistlik.

Me peame elektri hinnast eemaldama CO2 kvoodi hinna. Muide, sakslased ise teevad sama, kutsudes seda lihtsalt kaudse emissiooni kulu hüvitamiseks ja Euroopa Komisjon on selle heaks kiitnud. Nii et meie valitsuserakondade ja ametnike jutt sellest, et CO2 hinna osas ei saa midagi teha, on järjekordne vale.

Kui valitsus julgeks teha otsuseid, mis lähtuksid meie inimeste ja ettevõtete huvidest, siis oleks meil elektrit rohkem, kui ise vajame ja selle hind selline, mis annaks meie ettevõtetele konkurentsieelise ning kaotaks vajaduse inimestele toetusi maksta.

Kui riik tegelikult ka ettevõtjatega koostööd teeks, siis oleks mure gaasi pärast talvele vastu minnes palju väiksem või suisa olematu.

Head inimesed! Meile soovitatakse villaste sokkide kandmist ja külma veega pesemisest! Mina soovitan teile hoopis paremat. See eestivaenulik valitsus tuleb välja vahetada! Kui tahate, et elu paremaks läheks, valige kevadel EKRE-t!