Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Suure elektrikatkestuse korral suudab üle Eesti tööd jätkata vaid 30 tanklat

-
18.10.2022
Eesti vasakvalitsus keeldub kütteaktsiisi alandamast, Rootsi parempoolsed aga teevad seda, nagu teeks ka EKRE. Pilt on illustratiivne.
© Uued Uudised

Eestis on 30 autonoomse elektritoitega tanklat, kus hoiustatakse rohkem kütust ja mis on suutelised tegevust jätkama ka suurema elektrikatkestuse korral. Elutähtsate teenuste osutajad peaksid aga varuma ka oma generaatori ja kütusemahuti, kirjutab ERR.

Autonoomse elektritoitega tanklatest peaks kütust saama lühema või pikema elektrikatkestuse korral.

Eesti Varude Keskuse strateegiajuht Iivi Luuk ütles, et vedelkütuse müüja peab tagama ühe autonoomse elektritoitega tankla vähemalt kolmes maakonnas, millest üks peab olema kas Tallinnas või Harjumaal. Avariitanklad peavad tööle minema 15 minuti jooksul pärast elektrikatkestust.

“Hetkel on, kui ma ei eksi, kaheksa tanklaketti, kes sellised tanklad tagavad, ehk kes on elutähtsa teenuse osutajatena kirjas, kellel on vähemalt 10 tanklat üle Eesti ja need on vähemalt kolmes maakonnas,” rääkis ta.

Peale generaatorvõimekuse on avariitanklatele ka muud nõuded. “Näiteks hoiavad nad 30 000 liitrit diislikütust ja vähemalt 15 000 liitrit bensiinkütust oma paakides. Kui riiki ei peaks kütust juurde tulema, siis on riigil rahvusvaheliste standardite alusel suhteliselt hea kütusevaru ehk 90 päeva toimepidavust, seal on ka pilt üsna hea,” rääkis Luuk.

Küll aga puudub autonoomse elektritoitega tankla näiteks Narvas.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kriisireguleerimise osakonna juhataja Priit Saar ütles, et tähtsate teenuste osutajad peavad ise tagama mingisuguse elektritootmise võimekuse, olgu selleks kas akud või generaator, ja korraldama sinna ka kütuse. Kõige mõistlikum on selleks sõlmida leping kütusevedajaga.

„Nõrk, äärmiselt nõrk ettevalmistus häda- ja kriisiolukordadeks,“ kommenteeris Rudolf Jeeser (EKRE). “Tegelikult, tuleb küsida valdade ja linnade kaupa milline on tagatus ja valmisolek? See, et 30 tanklat jäävad töösse, tähendab tõenäoliselt seda, et sajad tuhanded inimesed jäävad külma, nälga, ilma veeta ja üleajavate WC-pottitega.“

Ta lisab irooniliselt, et „õnneks“ on meil kõige aegade kõige paremad sise- ja kaitseminister, kes ütlevad, et iga kriis on oma nägu ja mingite kindlate plaanide tegemine on mõttetu.