Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Leo Kunnas: Eesti huvides pole enam olla Ottawa konventsiooni liige

-
18.10.2022
Leo Kunnas
© Uued Uudised

Riigikogu liige Leo Kunnas (EKRE) andis täna 20 Riigikogu liikme nimel sisse jalaväemiinide kasutamist, varumist, tootmist ja üleandmist keelustava ja nende hävitamist nõudva Ottawa konventsiooni denonsseerimise seaduse eelnõu.

Eesti ühines selle konventsiooniga aastal 2004, mil julgeolekuolukord oli hoopis teistsugune kui praegu. „Ilmselgelt praegu ei ole enam meie rahvuslikes huvides olla selle konventsiooni liige,“ ütles Kunnas.

Ka näitab Venemaa ja Ukraina sõda, et iga linn ja asula, mis jääb potentsiaalse vaenlase reaktiivlaskeseadeldiste ja suurtükiväe tuleulatusse, langeb halastamatute, tsiviilelanikkonda tapvate ja suurt ainelist kahju tekitavate tulelöökide ohvriks.

Kunnas: „Meil ei õnnestu vältida säärast olukorda Narvas, Sillamäel, Kohtla-Järvel, Võrus ja Põlvas ja tõenäoliselt ka Tartus. Küll aga peaksime suutma pidada sõda nõnda, et vähemalt Tallinna, Pärnut ning teisi suuremaid Lääne‑ ja Kesk-Eesti linnu ei purustataks ega tsiviilelanikkond ei kannataks viiekohalistesse numbritesse küündivaid kaotusi. Selleks tuleb vaenlase edasiliikumine peatada. Ilma tõhusa pioneeritegevuseta, mille väga oluline osa on jalaväemiinide kasutamine, ei ole see võimalik. Eeltoodud asjaoludest tulenevalt ei ole jalaväemiinide kasutamist, varumist, tootmist ja üleandmist keelustava ja nende hävitamist nõudva Ottawa konventsiooni nõuetest kinnipidamine enam Eesti rahvuslikes huvides. See nõrgestab meie Kaitseväge. Venemaa, USA ja Hiina, suurriigid, ei ole siiamaani sellega ühinenud ega kavatse seda ka teha.“