Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Martin Helme: Miks laseb Reformierakond Vene kodanikel üle piiri tulla ja ei viska prügikasti Eesti-Vene piirilepet?

-
18.10.2022
MARTIN HELME

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Martin Helme ütles enne hääletamist Venemaa terroristliku režiimiga riigiks kuulutamist Riigikogus, et parlament on teinud Ukraina teemal kolm avaldust, kõiki neid avaldusi on EKRE ka toetanud, kuid kohatu on teha neile etteheiteid, et viimasesse eelnõusse on tehtud muudatusettepanekuid.

Martin Helme: „Jutt sellest, et välispoliitika peaks olema konsensuslik ja välispoliitikas ei tohiks meil olla mingisuguseid sisepoliitilisi vaidlusi, on ilus jutt, aga ei kehti enam. Selle põhimõtte lasi vastu taevast Kaja Kallas ja Reformierakonna valitsus, kui ta otsustas Ukraina sõja ja kogu välispoliitika muuta malakaks, millega materdada kõiki neid, kes ei lasku põlvili ja ei suudle tema kätt ja ei kiida heaks kõike, mida Kaja Kallas teeb.

Kui siin kellelgi on kurb meel selle üle, et välispoliitika ei ole enam konsensuslik, siis reformierakondlastel soovitan vaadata peeglisse ja püüda mitte ropendama hakata. Minul teie poole vaadates on seda raske mitte teha.

Nagu ütlesin, mul ei ole etteheiteid sellele tekstile, mis on tehtud, selles osalesid ka meie erakonna liikmed, kes väliskomisjonis on esindatud. Aga seal ei ole midagi üleliigset, küll aga sealt on midagi puudu. Eerik-Niiles Kross ütles siin enne, et kui me kuulutame Venemaa terroristlikuks režiimiks, siis on selge, et selle režiimiga me enam mitte millestki mitte midagi ei räägi. No aga andke andeks, Reformierakonna saadikud väliskomisjonis hääletasid maha meie ettepaneku lõpetada ära loovutusliku piirilepinguga edasiminemine. Konkreetselt häältega näitasid ära, et ikkagi räägivad ju, ei ole nõus loovutusliku piirilepingu nurka panemisega. Ma ei näe, kuidas need sõnad ja teod kuidagigi klapiks.

Vene võim ei ole mitte lihtsalt terroristlik, vaadates seda, mida ta teeb Ukrainas, vaadates seda, mida ta tegi ka näiteks Gruusias, vaid ta on maffia, maffiastruktuur, mafioosne riik, loomulikult me kõik saame sellest aru. Aga miks me sellel režiimil laseme oma kodanikke Euroopa Liitu tulla, kusjuures nad on mobilisatsioonialused inimesed ja me ei tea, kas nad vastavad oma riigi kutsele alustada vaenutegevust kellegi suhtes või nad päriselt põgenevad? Miks me siis selle riigi kodanikelt ei korja relvi ära oma riigis?

Me teame, et Eestis on väga suur hulk Vene kodanikke, kes valimistel hääletavad 80–90% selle režiimi poolt, mida me siin nüüd kohe kuulutame terroristlikuks. Tuhandetel neil Eestis on relvad käes. Aga me ei võta mitte midagi ette sellega. Kas me siis tõesti ei usu või ei saa aru või keeldume tunnistamast, et kuigi see režiim on terroristlik, siis ta võib oma kodanikke välismaal kasutada terroritegudeks? Miks me siis ei pane piiri kinni selle terroristliku režiimi riigiga? Miks me kuulutame ta terroristlikuks, kui me ei ole valmis seda sammu tegema, et takistada seda terrori levikut meile?

Miks me ei kutsu tagasi oma suursaadikut Moskvas? Kusjuures see jutt, mida reformierakondlased ütlevad, et aga me juba oleme pannud kinni Pihkva ja Peterburi konsulaadid. Palun lugege meie fraktsiooni muudatusettepanekut uuesti! Me kutsume üles Euroopa Liidu ja NATO liikmesriike kutsuma tagasi oma suursaadikut Moskvas ehk alandama diplomaatilise esindatuse taset ja sulgema kõik muud diplomaatilised esindused peale suursaatkonna. Ehk me kutsume üles teisi lääneriike järgima meie eeskuju esinduste sulgemisel ja loomulikult teeme ettepaneku seda taset alandada. See on väga jõuline signaal, see on väga konkreetne asi, mida teha saab. Ainult meie fraktsiooni liikmed komisjonis toetavad seda mõtet.“