Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Euroopa Prokuratuur alustas EL-i koroonavaktsiinide ostu uurimist, üks võimalikest kahtlusalustest on Ursula von der Leyen

-
19.10.2022
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen võib olla seotud seaduserikkumistega koroonavaktsiinide ostmisel.
© Scanpix

Rumeeniat esindav europarlamendi saadik Cristian Terhes nõudis esmaspäeval Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni ametist lahkumist, kuna Euroopa Prokuratuur (EPPO) on alustanud uurimist seoses ELi koroonavaktsiinide ostuga. Esmaspäeval Euroopa Parlamendis kõneledes ütles Euroopa Konservatiivide ja Reformistide fraktsiooni kuuluv Terhes, et von der Leyen peaks astuma tagasi, kuna tema tegevus on kriminaaluurimise all.

Ehkki Euroopa Prokuratuur kinnitas eelmise nädala lõpus, et on algatanud ELi koroonaviiruse vaktsiinide hanke osas uurimise, ei nimetatud esialgu ei von der Leyeni nime ega ka ühtegi konkreetset tootmislepingut, mida uurima hakatakse. Samas on ELi järelevalveametid varasemalt väljendanud muret Pfizeri tegevjuhi ja von der Leyeni vahelise suhtluse pärast, eriti seoses mitmete tekstisõnumitega, mille kohta von der Leyen ei nõustunud esitama koopiaid.

Terhese sõnul peaks Ursula von der Leyen otsekohe ja tingimusteta Euroopa Komisjoni presidendi kohalt taanduma, kuna tema tegevus on Euroopa Prokuratuuris kriminaaluurimise all. „EPPO teatas mõned päevad tagasi, et uurib, kuidas lepingud komisjoni ja vaktsiinitootja vahel allkirjastati ja Euroopa Kontrollikoda teatas paari päeva eest avaldatud raportis, et komisjon kirjutas 2021. aasta novembris liikmesriikide nimel alla 71 miljardi dollari suuruse lepingu 4,6 miljardi Covid-19 vaktsiinidoosi ostmiseks. See tähendab 10 doosi vaktsiini iga ELi kodaniku kohta,“ rääkis Terhes. „Ja seda lepingutega, mida avalikkus kunagi näinud ei ole,“ lisas Terhes ning näitas lepinguteksti, mis oli suures osas kaetud mustaga. „Kuidas on selline asi võimalik Euroopa Liidus, mis on inimeste raha kasutamisel väidetavalt läbipaistev?“ küsis Terhes.

Euroopa ombudsmani Emily O’Reilly juhitud varasem uurimine leidis, et ELi täitevvõim on süüdi haldusomavolis, kuna von der Leyeni ja Pfizeri juhi Albert Bourla vahelisi tekstisõnumeid ei salvestatud korrektselt ning need ei olnud kontrollimiseks kättesaadavad. Von der Leyeni väitel ei hõlma dokumentide säilitamist hõlmav ELi seadusandlus tekstisõnumeid, ent O’Reilly leidis siiski, et selline arusaam ei vasta ELi õigusraamistikus ette nähtud läbipaistvuse nõudele.

Allikas: Remix News