Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kas peaminister arvas Ukraina elanike arvust maha okupeeritud Krimmi ja Ida-Ukraina rahva?

-
19.10.2022
Oma riigi majandusmuredes ülimannetu peaminister Kaja Kallas hakkas õpetama maailma kaitsetööstusi.
© Uued Uudised

Kolmapäevases Riigikogu infotunnis küsiti peaminister Kaja Kallaselt Eestisse tulnud Ukraina põgenike kohta ja valitsusjuhi teadmised tolle riigi kohta olid väga ekslikud. Nagu ikka, kui paberil kirjas pole.

Kaja Kallas vastas ühele põgenikke puudutavale küsimusele: “Ukrainas on 31 miljonit elanikku, Eestisse on ajutise kaitse saanud 36 644 inimest. See ei ole kogu Ukraina rahvas, kes siin on.”

Saadik Peeter Ernits soovitas eesistujale: “Peaminister ütles hetk tagasi, et Ukrainas on 31 miljonit ja Ukraina suurima abistajana ma vaatasin praegu tänase seisu: Ukrainas elab praegu 43 141 083 inimest. Äkki juhite peaministri tähelepanu, et ta ei tea isegi meie suure sõbra elanikkonda ja arvestab sellega, et juba nagu sõda oleks veel 10 aastat käinud – siis võib olla küll 31 miljonit.”

Hiljam hakkas Kaja Kallas Peeter Ernitsale vastates keerutama: “Ma olen kasutanud seda 31 miljonit kui ukrainlasi, kes räägivad ukraina keelt.” Esimese vastuse sõnastus räägib küll elanikest, mitte ukraina keele rääkijatest.

Ilmselt oleks peaminister ennast paremini välja vabandanud, kui ta oleks rääkinud, et arvutas maailma laiali tormanud põgenikud ametlikust elanike arvust maha. Nüüd ta näitas lihtsalt oma rumalust, jäädes seejuures ka valetamisega vahele. Või arvutas ta ikkagi okupeeritud alade elanikud juba Ukraina rahvaarvust maha?

Lisaks üritab Kaja Kallas kogu aeg esitleda ajutise kaitse saanud ukrainlaste arvu, milleks on 36 644 inimest, kõigi põgenike üldarvuna. ERR kirjutas 21. septembril: “Kokku on Eestisse Ukraina sõja puhkemise järel sisenenud 100 082 sõjapõgenikku, kellest Eestisse on jäänud 56 566.” Peaminister on “ära kaotanud” 20 000 ukrainlast.

Peaminister andis ka uue definitsiooni õigusriigile: “Nii nagu ma ütlesin, meil on tugev õigusriik, ja sellele annab tunnistust ka see, et tegelikult saab oma õiguste kaitseks kohtusse pöörduda. Kohus teeb oma tööd ja vastavalt siis otsustab, kellel on õigus ja kellel ei ole.”

Uued Uudised