Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Pikaaegne julgeolekuspetsialist tunnistas, et Reformerakonna ja sotside valitsedes peeti piiri väljaehitamist mõttetuks

-
20.10.2022
Eesti piiri kaitsmisesse peaks suhtuma tõsisemalt.
© Uued Uudised

Neljapäeval toimus Riigikogus õiguskomisjoni algatatud olulise tähtsusega riikliku küsimuse „Päästeameti elanikkonnakaitse plaan – probleemid, lahendused ja inimesed“ arutelu, kus esinenud sisekaitseakadeemia sisejulgeoleku instituudi juhataja Erkki Koort tunnistas vastuseks Helle-Moonika Helme küsimusele, et Reformierakonna, sotside ja Isamaa valitsedes riigipiiri väljaehitamine sisuliselt seisis.

“Lugupeetud ettekandja! Mäletame veel, kui EKRE eelmises Riigikogu koosseisus hakkas esimesena tundma huvi tsiviilkaitseküsimuste vastu, siis tookordne peaminister Taavi Rõivas siitsamast puldist teatas, et seda pole vaja, sest sõda ei tule. Nüüd me oleme selles olukorras, kus me oleme. Ja teie pole olnud selles teemas kõrvaltvaataja. Te olete olnud pikalt asekantsler Siseministeeriumis, te olete olnud kõrge riigiametnik selles valdkonnas ja olete kindlasti väga hea spetsialist. Teie ülesanne kindlasti oli ka poliitikate kujundamine nõuandjana ja praktikuna. Selle aja jooksul oli valdkond väga pikalt just Reformierakonna ja sotside käes. Kuidas siis poliitikud nii pimedad olid ja sinisilmsed olid? Kas teie spetsialistina, eksperdina ja selle julgeolekuvaldkonna tõelise asjatundjana, kas te ei suutnud neid veenda juba varem, et selle asja peale tuleb hakata mõtlema ja need asjad tuleks käima panna?” küsis EKRE Riigikogu saadik Helle-Moonika Helme.

Sisekaitseakadeemia sisejulgeoleku instituudi juhataja Erkki Koort tunnistas: “Oli väga palju asju, mis said tehtud. Aga nagu ma tõin näite sellest piiri väljaehitamisest. Ega Siseministeeriumis ja ka kohtumistel teiste ministeeriumidega nii Välis- kui Kaitse- kui Rahandusministeeriumiga räägiti piiri väljaehitamisest korduvalt, korduvalt ja korduvalt. Seda otsust ei tehtud, seda peeti kalliks, ebatõenäoliseks, et meil on vaja seda selliselt välja ehitada. Ja jah, ma ei suutnud poliitikuid veenda, et siia tuleb raha peale panna, see on vältimatu.”

Allikas: Riigikogu stenogrammid

Toimetuselt: siseminister Mart Helme ajal, 2020. aasta suvel, algas piiri väljaehitamine. 2020. aasta mais sõlmisid PPA, AS Merko Ehitus Eesti ja AS GRK Infra kagupiiri taristu esimese etapi ehitustööde lepingu. Õhtuleht kirjutas 27. juuli 2020: “Esmaspäeval algasid Eesti lõunapiiri ehitustööd, mille käigus rajatakse 23,5 kilomeetrine piiritaristu Eesti-Läti-Venemaa kolmikpunktist Luhamaa piiripunktini. Siseminister Mart Helme ütles piiritööde väljakuulutamisel, et riik peab käituma riigina ning üks selle olulisemaid tunnuseid on piir.”