Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Anti Poolamets: elanikkonna kaitseks saab palju ja kiiresti ära teha ka bürokraatliku skeemide joonistamiseta

-
20.10.2022
Anti Poolamets abistanud Ukrainat ka kuuliveste valmistades.
© Uued Uudised

Neljapäeval toimus Riigikogus õiguskomisjoni algatatud olulise tähtsusega riikliku küsimuse „Päästeameti elanikkonnakaitse plaan – probleemid, lahendused ja inimesed“ arutelu, kus esinenud EKRE saadik Anti Poolamets soovitas nö härjal sarvist haarata ehk siis teha ära võimalikult palju kättesaadavate võimaluste abil.

“Meie välja pakutud sisekaitsereserv on tänase pilguga vaadates erakordselt oluline. See tõmmati sisuliselt maha. Kiiremas korras peaksime selle taastama, kõige kiiremas korras. Sest me teame, et Venemaa võib langeda segaduste aega, nagu ta on seda ajaloos korduvalt teinud, ja me peame olema valmis kõikideks lahendusteks ka siis, kui massid hakkavad meie piiri maha jooksma või tehakse sedasama, mis Valgevene-Poola piiril. Sisekaitsereserv on kiiresti hädavajalik.

Varude keskusest oleme me  viimasel ajal väga vähe kuulnud, seegi närutati  kuidagi ära. Kuigi just see on üks asi, mida me jõuame täita ka odavamate vahenditega kui varjendite taastamine. Kanderaamid, ravimid – kõike me saame paigutada ladudesse laiali üle riigi. Seal oleks võimalik väga palju ära teha.

Miiduranna kuulus kütusehoidla, 45 meetri sügavusel. Kõige kiiremas korras peame oma kütusevaru tooma Eestisse, mitte hoidma seda suvalises välisriigis. Kõige kiiremas korras on see vajalik.

Varjendid – loomulikult me peame varjendiprogrammi tegema. Okupatsioonivõim kulutas meeletut raha, sest me olime nende jaoks ka piiririik lääne vastu. Betoon on juba valatud, isegi tsaariajal valati siia betooni, mis on alles Peeter Suure merekindluses. Me ei pea kõike taastama, aga piisab, kui me teeme selles nõukogudeaegses suures varjendis 50 või 100 ruutu korda. Me saame oma varusid vähemalt sinna hajutada. See kõik on juba kulutatud raha, ka meie kui maksumaksja raha. Võtame need ette ja teeme seal endale ka hajutatud varude hoidlad. See ressurss on olemas, see on betoon.

Siin mainiti ära kooliõpilaste harimist. Olen 10 aastat olnud riigikaitse õpetaja ja näen, kui tähtis see on. Sinna tuleks lisada programmi elanikkonnakaitse.

Üks huvitav võimalus: mitte ainult asendusteenistus, aga me võiksime kohe välja kuulutada näiteks naistele elanikkonnakaitsekursused, sest naised soovivad panustada. Vabatahtlikud elanikkonnakaitsekursused – ma arvan, et kolm kuni nelja nädalaga jõuame me üht-teist selgeks õpetada. Las käivad Soomes vaatamas, milline on üks õige varjend. Ma arvan, et me saaksime otsekohe 1000–2000 naist neile kursustele saata.

Ehk teeme ka midagi kiiresti, mitte ei hakka ülimalt bürokraatlikke skeeme joonistama! Me suudame ka kohe rohkem, kui me tahame. Sellesse debatti on rohkem kirge vaja. Ja teeme Riigikogu varjendi kõigepealt korda!”