Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaja Kallase valitsuse liiginnukus koputab uksele: relvade nappus võib Ukraina liitlastele tähendada keerulisi valikuid

-
23.10.2022
Eesti ei ole sõjaks päris valmis ja suur roll selles on Reformierakonnal, kelle jaoks on aega küll. Pilt on illustratiivne.
© UU

Järjekordselt leiab tõestust Mart Helme riigimehelikkus, kes on ägedast vastukriitikast hoolimata (kuni Kremli agendiks tembeldamiseni) hoiatanud NATO nõrkade momentide eest, ja alati on tal õigus, mis selgub meediast takkajärele.

Esimene moment puudutab seda, et Ukrainale äraantud relvastuse asemele ei jää endal midagi ja asendusrelvastust on raske hankida.

ERR vahendab agentuuri AP: “Relvade nappus kogu Euroopas võib Ukraina liitlasi sundida tegema keerulisi valikuid, kui nad püüavad leida tasakaalu Kiievi toetamise ning riski vahel, et Venemaa võib järgmisena nemad sihikule võtta.

USA ja teised NATO liitlased on juba kuid saatnud Ukrainasse miljardite dollarite väärtuses relvi ja sõjavarustust, et aidata Kiievil Venemaa vastu võidelda. Sõda on aga mitmes väiksemas ja suuremaski NATO riigis kurnanud niigi ammendunud relvavarusid. Mõni liitlane on saatnud Ukrainasse kõik oma Nõukogude Liidu aegsed relvavarud ning ootavad nüüd USA-lt asendusi, vahendas AP News. Probleeme on ka suurematel NATO riikidel, näiteks Saksamaal.

Liitlaste hinnangul kestab sõda veel kuid, võib-olla isegi aastaid ja mõlemad osapooled kasutavad kiiresti ära oma relvavarusid. AP lisab, et sõja võib võita see, kes kauem vastu peab.”

Samast AP uudisest selgub, et ka Reformierakond pole Ukraina toetamise tuhinas oma varude peale mõelnud, ning ka Eestil võib tekkida olukord, kus äraantud relvastuse asemele uut nii ruttu enam ei saa, kui vaja on – see näitab poliitoravatele poliitilist lühinägelikkust ja oskamatust valitseda.

ERR lisab: “Eesti kaitseministri Hanno Pevkuri sõnul kerkib oma varude kurnamine väiksemate NATO riikide seas sageli esile. AP kirjutab, et Eesti on Pevkuri sõnul andnud Ukrainale oma kaitse-eelarve väärtusest umbes kolmandiku ulatuses varustust.”

Reformierakond on teinud seega ohtlikke vigu, eelkõige pole Eesti, olles ise “rinderiik”, arvestanud Ukraina abistamise tuhinas oma kaitsevajadustega. Teiseks aga on väga ohtlik Reformierakonnas ja sealt kogu ühiskonnas kultiveeritav valearusaam, et NATO on tugev kui kalju ja selles ei saa midagi valesti olla.

Aga saab ju – näiteks seesama kunagi otsus, just Saksamaa puhul, et sõjaoht on pärast Nõukogude Liidu lagunemist kadunud ja nüüd pole enam suuri kaitsekulutusi vaja teha. Sellise poliitika tulemused on Euroopa raskesse olukorda pannud, sest Venemaa on seda valeotsust ära kasutamas.

Ilmselt mäletavad inimesed ikka veel Mart Helme kriitikat just oma Bundeswehri nõrgaks lasknud Saksamaa aadressil ja tema nõuet, et agressiooni korral ainult NATO liitlaste lausabile lootmata tuleb välja arendada “plaan B”.

Uued Uudised