Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE saadikuid ebaeetiliste väljendite kasutamises süüdistanud Margit Sutrop valetab ise

-
23.10.2022
Sellistelt tegelastelt pole kunagi midagi mõistlikku kuulda olnud.
© UU

Eesti Päevaleht avaldas poliitkolumni “Margit Sutrop: miks EKRE nii populaarne on? Selleks tuleb tunda populismi anatoomiat”, mille nimitegelane ise valetab populistlikult.

Nimelt väidab ta: “Mõned nädalad tagasi laususin riigikogus peetud kõnes (28.9.22), et EKRE väited massiimmigratsioonist, Eesti üleujutamisest odava tööjõuga ja ülikoolide toimimisest immigratsioonipumbana on inimeste vastutustundetu hirmutamine. Selle peale hakkasid EKRE saadikud mulle vahele hõikuma ja nimetasid mind libaeetikuks ja pseudoprofessoriks ning Karl Vaino pruudiks. Paljud kolleegid – seejuures erinevatest erakondadest – olid šokeeritud EKRE reaktsioonidest mu riigikogus peetud kõnele ja tulid mulle toetust avaldama.”

Kui võtta ette Riigikogu stenogramm 28. septembrist, siis on Margit Sutrop tõesti kõnelenud välismaalaste seaduse ja kõrgharidusseaduse muutmise seaduse eelnõu (612 SE) esimesel lugemisel kell 17.22. Tema kõne on selle eelnõu juures viimane, selle ajal ega järel pole keegi Reformierakonnast, ei Sutrop ise ega keegi teine, avaldanud protesti vahelesegamise pärast, stenogrammist puudub ka tavapärane sulgudes (“Hääled saalist”). Sutropi kõnele järgnes hääletus, mitte miski ei viita vahelesegamisele.

Kui kõnelejat selliste hüüetega segatakse, sekkub tavapäraselt ka Riigikogu eesistuja, manitsedes rahvasaadikuid viisakusele, kuid seda stenogrammis samuti pole.

EKRE saadikud ei hüüdnud päris kindlasti just Sutropi kõne vahele sõnu “libaeetik”, “pseudoprofessor” ja “Karl Vaino pruut”. Selliseid sõnu ei leia ühegi EKRE saadiku hilisemast küsimusest, sõnavõtust ega kõnest, stenogrammid aga avaldatakse täpselt väljaöeldud sõnastuses. Sutropit on küll mõne lausega kritiseeritud, kuid konstruktiivselt, mitte selliste väljenditega.

Kuna EKRE kuueosalisest migratsioonivastaste eelnõude paketist kahte eelnõud menetleti Riigikogu istungil 17. oktoobril, vaatas Uute Uudiste toimetus üle ka tolle päeva stenogrammid, seal aga pole keegi, ka mitte ettekandega esinenud Mart Helme, Sutropit sõnagagi maininud.

Seega jääb üle eeldada, et Margit Sutrop, kelle tiitlina kirjutatakse sageli “eetik”, ongi libaeetik. Või nagu ütleb kolumnist Ivan Makarov: “Nii et kui keegi pole veel kuulnud, et Sutropit nimetati kuu aega tagasi libaeetikuks, pseudoprofessoriks ja Karl Vaino pruudiks, siis täna said nemadki teadjateks. Ta võiks seda veel mõnes väljaandes mainida, sest äkki mõni pole veel kuulnud, et ta on libaeetik ja pseudoprofessor. Karl Vaino suhtes oleksin ma siiski säästvam, sest tema ei saa ju enam sellist õudust ümber lükata.”

Uued Uudised