Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Mis Martin Helmel on ja Kaja Kallasel ei ole – lai silmaring

-
27.10.2022
Martin Helme särab nii väliselt kui sisemiselt, Kaja kallas ainult väliselt ja sedagi mitte alati.
© UU

Kui jälgida valitsuse infotundi Riigikogus, siis paistab silma see, et peaminister Kaja Kallas sõltub täiesti paberitest, millel on talle vajalik info – kui miski läheb neist raamidest välja, on valitsusjuht abitu. Tema tavaline väljend on “Mul ei ole seda paberit kaasas!” See näitab, et mõistust ja laiemat silmaringi toetamas pole.

Kolmapäeval ütles ta Riigikogus Jaanus Karilaidile: “Kui te tahate teada saada konkreetseid vastuseid, siis minu soovitus teile on panna kirja, mida te hakkate küsima. Kui te küsite olukorra kohta riigis, aga tahate tegelikult teada kohalike omavalitsuste kohta, siis palun järgmine kord märkige, et te tahate kohalikest omavalitsustest teada. Mida ma võin öelda lihtsalt üldiselt, olles mitte saanud ette valmistada teie konkreetseks küsimuseks.”

Selline ütlus tähendab, et Kaja Kallas ei suuda konkreetses küsimuses selgitusi anda, sest enda teadmised on puudulikud ja ametnikud pole infot välja otsinud. Taolist kimpusattumist on Kaja Kallase praktika täis.

Kolmapäeval ütles Helle-Moonika Helme: “Tõepoolest olukorrast riigis me küsime. Te avaldasite küll pahameelt, et see küsimus on niivõrd lai, aga meie siiski siin Riigikogus eeldame, et peaminister on nii tark ja loomuldasa on tal olemas igakülgne ülevaade olukorrast riigis, seepärast me seda niimoodi ka küsime. Ega minu küsimused ei ole ju väga keerulised ja neile saab anda väga konkreetseid vastuseid ka, kui te tahate ja oskate seda anda.”

Kaja Kallase peamisel oponendil Martin Helmel sellist kimbatust, kus tal pole konkreetset infot, praktiliselt ei esine. On ette tulnud olukord, kus infobaas on tõesti sedavõrd lai, et mingit konkreetset fakti EKRE esimees hetkel ei tea, kuid väga harva. Martin Helme suur pluss on see, et ta suudab igas olukorras ja igal teemal diskuteerida ja vastuseid anda, silmaring on lihtsalt sedavõrd lai ja ta ei pea võrdlusi otsima Bangladeshi küladest või Soome baaridest, nagu Kaja Kallas.

Peaministrilt eeldaks ikka seda, et ta on olukorraga riigis sedavõrd kursis, et saab kõigil teemadel diskuteerida ka ilma ametnike poolt valmis kirjutatud paberita. Kaja Kallas aga sipleb ootamatute küsimuste puhul nagu kala kuival ja oskab vaid vastata: mul ei ole seda paberit kaasas.

Uued Uudised