Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Siim Pohlak: “Segased ajad vajavad julget juhtimist”

-
27.10.2022
Siim Pohlak

Riigikogu EKRE fraktsiooni liige Siim Pohlak kõneles parlamendis, et vaatamata peaminister Kaja Kallase poolt jäetud muljele nagu oleks meie ettevõtetel kõik kõige paremas korras, siis tegelikult see nii ei ole.

Siim Pohlak: „Reaalsus on, et igapäevaselt paneb Eestis uksed kinni või koondab oma töötajaid hulgaliselt ettevõtteid, kes ei suuda üüratute elektriarvetega toime tulla. Seega, midagi ei ole korras.
Universaalteenuse ettevõtjatele tegi valitsus lahja ja see tehti liiga hilja. Elektrit saab müüa odavamalt, asi on otsustusjulguses ja tahtmises aidata meie ettevõtjaid. Aga vaatame korra suuremat pilti. Kogu Eesti majanduskeskkond on üles ehitatud suurkapitali ja korporatsioone soosivalt. Samas, väike- ja pereettevõtted peavad pingutama, et kuidagi toime tulla, et ots otsaga kokku tulla. Sellise majanduskeskkonna tekkimine on olnud kellegi tegemata töö või teadlik valik.
Meil on kasumi maksustamise asemel väga kõrgelt maksustatud tööjõud, mis viitab samuti sellele, et Eestis on tegemist suurkapitali ja turgu valitsevaid ettevõtteid soosiva majandusmudeliga, kus uute ettevõtete turule sisenemine ja väikeettevõtjate tegevus on tehtud võimalikult keeruliseks. See ei ole jätkusuutlik ja on viimase paarikümne aasta jooksul hävitanud paljud meie kohalikud väikeettevõtted ja rikkis elektribörsiga tõmmatakse veel ühele ringile elujõulistele ettevõtetele viimane kriips peale.
Elektrienergia hinna küsimuses on valitsuse reageerimine lubamatult aeglane. Rääkisime EKRE-ga eelmisel sügisel ees ootavast energiakriisist. Kus oli valitsus siis? Miks on lastud Nord Pooli niinimetatud börsi kaudu võtta meie inimestelt säästud, süüa ära meie ettevõtete rahavarud, paljud viia pankrotti? Kas keegi energiakriisile lubamatult aeglase reageerimise eest vastutab ka või võetaksegi lihtsalt ministri palka ja hüvitisi vastu?
Segased ajad vajavad julget juhtimist, vajavad kiireid otsuseid, mida me Reformierakonna valitsuse poolt kahjuks ei ole näinud. Eesti peab nii energiakriisis kui ka pikemas vaates üldises majandus- ja rahanduspoliitikas asuma jõuliselt toetama väike- ja pereettevõtlust. Iga kohalik kauplus, kohvik, töökoda, väiketootmine, mis iganes muu ettevõte on suur väärtus ja võimaldab ühele või mitmele perekonnale väärika äraelamise omaenda tööst. Sageli maapiirkonnas muid töökohti polegi.
Muudame riigilaeva suunda, oleme julged minema Eestiga vastuvoolu, võtame läppunud ja kopitava korporatiivglobalismi asemel suuna kodumaise rahvusliku kapitali edendamise suunas. See ei pruugi olla globalistidest kubisevates lääne võimukoridorides populaarne, aga see on eduka Eesti majanduse ainuvõimalik alusvundament. Kui me seda ei suuda, siis meie rahvuslik majandus sureb ja Eesti voolab ettevõtlikest inimestest lõplikult tühjaks.
Teeme Eesti majanduse korda, alustame energiahindadest.“