Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Veiko Vihuri Riigikohtu otsusest: Eesti ei ole demokraatlik õigusriik, vaid riigivõimu käsutajate suval põhinev režiim

-
01.11.2022
Riigikohus
© Uued Uudised

Vaimulik ja veebiväljaande Meie Kirik peatoimetaja Veiko Vihuri ütleb, et Riigikohtu eilne otsus õigustas valitsuse koroonapoliitikat ja on vastuolus sellega, mida tunnetasid piirangute alla sattunud inimesed õigusriikluse osas.

“Niisiis annab Riigikohus valitsuse koroonapassi-poliitikale täieliku õnnistuse, lisades küll mokaotsast, et seadusandja võib edaspidi püüda mõningaid norme täpsustada. Kurjus inimeste suhtes, mille Kaja Kallase valitsus möödunud aastal valla päästis, on saanud Eesti kõrgeimast kohtuinstantsist heakskiidu.

“Kokkuvõttes otsustas riigikohus, et NETS-i normid ei piiranud kaebajate põhiõigusi lubatust intensiivsemalt, seadus polnud liialt ebaselge ja valitsus ei ületanud talle seadusega antud volitusi. See ei tähenda siiski, et seadusandja ei peaks püüdma edaspidi NETS-i täpsustada, eriti just uute võimalike koroonapuhangute kontekstis.”

Esialgu täielikku õnnistust ja lõplikku heakskiitu veel ei antud – hinnati üksnes seaduse (NETS) vastavust põhiseadusele, mitte aga koroonapasside proportsionaalsust. See vaidlus kestab kohtusüsteemis edasi.

“Eesti kodaniku kohus on olla ustav põhiseaduslikule korrale” (PS § 54). Riigikohtu otsuse valguses küsin: “Miks ma peaksin olema ustav põhiseaduslikule korrale, kui riik ei austa minu õigusi ja vabadusi, mida põhiseadus ette näeb, ning riigi õigussüsteem lihtsalt mätsib rikkumised kinni?”

Kodaniku ja riigi suhe on kahepoolne, eriti demokraatlikus õigusriigis. Me nõustume mõistliku elukorraldusega, kui võim tagab meile õigused ja võtab endale kohustuse neid õigusi ja vabadusi mitte rikkuda.

Me näeme päev-päevalt, et Eesti ei ole demokraatlik õigusriik, vaid riigivõimu käsutajate suval põhinev režiim. Maffiariik, kui tsiteerida Mart Helmet: “Meil on maffiariik, mis on mehitanud kõik need võimude lahustust garanteerima pidavad institutsioonid inimestega, kes omavahel teevad koostööd, annavad üksteisele katet, täidavad üksteise vastavaid tellimusi ja teevad seda nii ideoloogilistel kui ka puhtmateriaalsetel põhjustel.”

Miks ma peaksin olema ustav maffiale? Ei pea ja ei olegi. Jah, mingi maffiooso võib tulla minuga arveid õiendama, aga eks me siis vaatame.”