Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Tööstuse lipulaevad langevad: Eesti toetuste osakaal SKP-st on Euroopas üks väiksemaid

-
07.11.2022
Eesti toiduained hakkavad hinnarekordeid püstitama.
© Uued Uudised

Tööstustoodang pööras kolmandas kvartalis langusesse, sest kõrgete energiahindade ja inflatsiooni tõttu kallimaks muutunud Eesti toodetele on välismaal üha raskem turgu leida. Konkurentsivõime kadumise tõttu on sulgenud uksed juba mitu tuntud ettevõtet. Ohumärke tunnetavad aga ka Eesti tööstuse lipulaevad, kajastas ERR.

“Kui hinda ei tõsta, siis tuleb lihtsalt ettevõttel uksed kinni panna,” lausus BLRT Grupi juhatuse nõunik Roman Vinartšuk, kes oli kriitiline valitsuse suhtes.

Toidutootjate mured on samad, kus märgatavat tõusnud sisendihindasid tajub iga Eesti tarbija ise.

“Mis puutub Eesti turgu, siis kindlast eelista eestimaist ja kodumaist on väärt slõugan. Aga kui hinnad tõusevad, siis ka juba Eesti tarbija jälgib hinda ja on tuntav importkaupade osakaalu tõus,” märkis ta.

Välisturgudel pole Eesti tooted sageli enam konkurentsivõimelised.

“Tööstusettevõtete hinnangul on nende konkurentsivõime nii Euroopas kui ka väljaspool Euroopat väga tugevasti kukkunud. See langus on isegi praegu sügavam kui see oli 2008–2009. Ja kui me paneme siia kõrvale Eestist eksporditud kaupade turuosa euroalal, siis see on sellel aastal päris kiiresti kukkunud,” lausus Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

“Üks asi on konkurentsieelis, mis meil oli, ütleme, võib-olla odavam tööjõud, odavamad hinnad ja nii edasi. Tähtajaks tehtud töö. Kui teiste riikide valitsused siiski toetavad või teevad mingeid soodustusi, ütleme, elektri hinna osas. Ja mitte ainult kuskil Lääne-Euroopas, vaid ka näiteks Leedus,” nentis Vinartšuk.

Eesti riik toetab elektri universaalteenusega praegu vaid mikro- ja väikeettevõtteid.

“Paraku on nii, et riikide toetused, nii ettevõtetele kui ka majapidamisele on väga erinevad ja Eesti toetuste osakaal SKP-st on Euroopas üks väiksemaid,” ütles Mertsina.

Eestis ettevõtetele rohkem toetusi ei tule, ütles ettevõtlusminister Kristjan Järvan (Isamaa). Ühest küljest tekitaks ühe valdkonna toetamine ebavõrdsust teiste valdkondade suhtes, teisest küljest peaks riik Järvani hinnangul ettevõtlusesse sekkuma vaid turutõrke korral.

 

Allikas: ERR