Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Riigikogus tuli jutuks see, kui santažeeritav võis olla Ukraina sõja eel Moskvas Kremli võimuritega kohtunud Marko Mihkelson

-
09.11.2022
Kes teab, ehk on see ähmastatud kuju Eesti kuulus pornopiltnik?
© Scanpix

Kolmapäevases infotunnis küsis EKRE saadik Alar Laneman peaminister Kaja Kallaselt, et kas Marko Mihkelson väliskomisjon esimehena oli šantažeeritav, sest tema juhtumist teadis piisavalt palju inimesi, kuid mitte avalikkus, ja kas selline olukord mõjutas Eesti usaldatavust ja mainet. Peaminister ei leidnud temale omaselt selles midagi ohtlikku.

EKRE saadik ja Riigikogu aseesimees Martin Helme nii kindel polnud: “Ma tuleksin Marko Mihkelsoni salajase loa juurde tagasi. Te rääkisite pikalt-laialt sellest, kuidas meil on institutsioonid, mis kontrollivad ja teevad – see ongi meie meelest probleem, et meil on riigi julgeolekuasutused, mis niisugusele inimesele annavad kõige kõrgema riigisaladuse loa – NATO saladuse loa. Tegelikult ju siis meil need institutsioonid ei toimi. Ma tuletan meelde seda, et Marko Mihkelson käis vahetult enne Ukraina sõda Moskvas väliskomisjoni esimehena, kus jutu järgi oli lähetuse põhjuseks see, et kohtub seal mingite tudengitega, aga tegelikult olid tal väga kõrgetasemelised kohtumised Vene ametiisikutega. Loomulikult ajas ta seal ka loovutusliku äraandliku piirilepingu juttu. Ja käis ka Tšetšeenia sõja ajal, kui keegi välismaalastest ei saanud sinna piirkonda, tema rahulikult sai nii-öelda ajakirjanikuna sinna sõita. Tal on nagu erisuhe venelastega ja see teeb meid kõiki väga murelikuks. Ja kui nüüd avalduvad uued infokillud selle kohta, milline on tema eraeluline taust, siis see teeb meid veel mitu korda murelikumaks. See, et julgeolekuasutused andsid talle selle loa, on osa probleemist, mitte ei räägi meile sellest, et kõik on hästi.”

Hiljem kordas ka Mart Helme üle: “Kas Mihkelson käib Moskvas aru andmas, vahetult enne Krimmi annekteerimist ja vahetult enne täiemahulise Ukraina sõja puhkemist? Või käib ta meie eriteenistuste konksu otsas kusagil midagi tegemas? Aga võib-olla teeb ka mõlemale poolele, ka see ei ole haruldane. Selles on kogu küsimus! Kui te seda ei tea, mismoodi manipuleeritakse, šantažeeritakse eriteenistuste poolt inimesi, siis ärge tulge rääkima, et teie usaldate ja teie teate.”

Allikas: Riigikogu stenogrammid