Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Reformierakonna “Kindlates kätes Eesti”: puidusektor on sunnitud alustama suurte koondamistega

-
10.11.2022
Metsatööstus on kriisis. Pilt on illustratiivne.
© UU

Tänavused majandusnäitajad on sundinud mitmeid puidutööstureid oma tootmismahte optimeerima ja viimase abinõuna ka koondama.

Oktoobris teatas puidutööstusettevõte Palmako, et kaotab aasta jooksul sada töökohta. Suve keskel oli kogu Euroopa üks suurimaid puitmajade tootjaid Lasita Maja nõudluse järsu vähenemise tõttu sunnitud koos renditööjõuga koondama kümme protsenti tööjõust.

Töötukassa andmetel on esmase koondamisteate edastanud ka Kambjas tegutsev puidutööstuse ettevõte Liistuvabrik, selle kohaselt plaanib ettevõte koondada 19 inimest.
Koondamine Liistuvabrikus veel tõeks saanud ei ole, kuna töötukassa andmetel läbirääkimised veel käivad.

Probleemid puidusektoris on aga valdavalt sarnased. Maailmaturu nõudluse langus inflatsiooni ja Ukraina sõjaga seotud ebakindluse tõttu, inimeste tarbimisharjumuste muutumine võrreldes koroonaisolatsiooniaegsete harjumustega, taevasse tõusnud energia- ja toorainete hinnad.

“Eestis on olukord eriti karm, kuna meil on nii energia- kui ka toorainete hinnad Põhjamaade hindadest kallimad,” kommenteeris Tartu Postimehele Eesti metsa- ja puidutööstuse liidu tegevjuht Henrik Välja.

Tema sõnul on Eesti puidutööstus võrreldes naabritega ebavõrdses olukorras, kuna riik on ettevõtjad sisuliselt murega üksi jätnud, energiahinda ettevõtjatele ei kompenseerita ning lisaks on palgihind Eestis märgatavalt kõrgem kui naabritel.

Kõrged sisend- ja väiksed väljamüügihinnad on tinginud olukorra, kus Eesti ettevõtetel on rahvusvahelisel areenil äärmiselt keeruline konkurentsis püsida ning firmad on sundolukorras, kus tuleb kulutusi vähendada ja tootmist optimeerida. Kuigi täpsed andmed puidutööstuse koondamiste kohta puuduvad, võib Välja hinnangul koondatud töötajate arv ulatuda juba tuhandeni ja koondamisteateid puidusektorist on lähiajal ilmselt veelgi oodata.

Kui madalseis puidusektoris jätkub, ei ole Henrik Välja sõnul ka töötajate väljaränne välistatud. Välja sõnul riigi poolt valget laevukest ei paista, pigem süveneb praegune kriis veelgi. “Enamik Euroopa riike kompenseerib ettevõtetele energiakulusid, Eesti on otsustanud seda mitte teha. Puidutööstuse töökohtade säilitamiseks käivad Lätis ja Leedus arutelud raiemahtude suurendamise üle – meil teatas keskkonnaminister soovist raiemahte vähendada.” (BNS- Tartu Postimees)