Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO I Parlamentarismi häving Eestis: Reformierakond ja Kaja Kallas üritavad üha räigemalt riigikogu saadikute suid sulgeda

-
10.11.2022
Laadime sisu...

Pärast seda, kui võimule tulid Reformierakond ja Kaja Kallas, üritab valitsus üha räigemalt Riigikogu tasalülitada, kuigi rahvaesindajate näol on tegu tema otsese tööandjaga.

Kaja Kallas on olnud eriti jõhker parlamentarismi hävitaja: kohe võimule tulles keeldus ta Riigikogu ette tulemast (kuigi paar kuud varem opositsioonis nõudis ta peaminister Jüri Ratase kohest Riigikogusse ilmumist), peaminister solvab ja mõnitab saadikuid, olles selleks välja uurinud oponentide sugupuu ja koduste arvutite tõlke, ta keeldub küsimustele vastamast või vastab teadlikult mööda – ja nüüd on lisandunud otsene rahvasaadikute ähvardamine ja nende suude sulgemise nõudmine.

Kolmapäevases valitsuse infotunnis nõudis peaminister Riigikogu esimehelt ühe saadiku sõnavõtu katkestamist, teemaks oli mõistagi “Reformierakonna moraalne pale” ja küsimuste esitajaks Martin Helme.

“Riigikogu esimehel on võimalus lülitada mikrofon välja, kui tegelikult loetakse ette kinnise kohtuasja raames esitatud hagiavaldust, mis on ühe poole avaldus. /…/  laste kaitseks peaks Riigikogu esimees seda tegema, tal on see võimalus, aga seda paraku ei tehtud,” nõudis ja süüdistas Kaja Kallas. Ka sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo ütles saadikutele ette, mida ei tohtivat saalis rääkida.

Eesistuja Jüri Ratas selgitas, et kui ta leiab vajaduse sekkuda olevat, siis ta seda ka teeb, kuid sõnadega. “Juhataja kindlasti ei sekku küsimuste sisusse ja veel vähem hakkab juhataja sekkuma sellesse, et ta ütleb, et mis küsimust siin küsida või mis küsimust mitte küsida. See mulle meenutab hoopis mingit muud ajastut. /…/ Meil on võimude lahusus ja keegi juhib valitsust, keegi juhib Riigikogu. Kui valitsuse juht arvab, et on mikrofon, mida saab välja lülitada, et sihuke nupp on, siis nihukest nuppu ei ole olemas. Ei saa välja lülitada. Saab ainult juhataja reageerida, mida ma ka tegin peale sõnavõttu. Nii et ei tasu mingite valedega siin esineda.”

Mart Helme ütles välja rahvuskonservatiivide seisukoha: “Ei ole meie oma sõnavõttudega kahjustanud lapsi. Fakt on sündinud poolteist või kaks aastat tagasi, kui lapsi kuritarvitati teatud fotosid tehes. See on fakt ja selle fakti mahavaikimine on vale ja silmakirjalik, see sillutab teed ühiskonna totaalsele moraalsele allakäigule. Ja on äärmiselt kahetsusväärne, kui seda kaitstakse siin valitsuse loožist peaministri ja sotsiaalkaitseministri isikus. See on vastuvõetamatu. Pedofiilia on üks ilgemaid kuritegusid ja rääkida siin laste kaitsest olukorras, kus lapsi on kuritarvitatud, on  moraalselt vale.”

Martin Helme lisas: “Riigikogu liikmel on põhiseaduse järgi indemniteet, mis tähendab seda, et tal on sõna vaba ja see sõna on kaitstud. Ja kui teie tahate oma Reformierakonna kindlate kätega Riigikogu liikmetel suud kinni toppida, siis see on diktatuuri ihalus. Väga tüüpiline Reformierakonnale ja Kaja Kallase valitsusele, aga seda enam jälk. /…/ tegelik skandaal on ju selles, et teie juhitud Eesti riik on laste kaitsmises läbi kukkunud, lastekaitse ei suutnud hakkama saada, ta isegi ei tegelenud sellega, samuti politsei ja prokuratuur /…/ Ka sotsiaalkaitseminister tahab, et me ei räägiks sellest. Teie tahate, et me ei räägiks sellest. Ajakirjandusväljaannetest võetakse maha nii uudised kui saated, mis sellest räägivad. Sellepärast me siin saalis sellest räägime, et seda saali ei saa tsenseerida. Muidu aga tegelevad kõik kinnimätsimisega, sest et valitsuspartei kõrge liige on jäänud vahele kõige räigema asjaga, mis moraalses plaanis üldse olla saab.”

Reformierakond aga jätkab parlamentaarse demokraatia õõnestamist, minnes paljudes küsimustes Riigkogust mööda, ning kui saadikud soovivad endaga arvestamist, järgneb survestamine ja ähvardamine. Totalitarismile kalduv Reformierakond on ohtlik demokraatiale.

Allikas: Riigikogu stenogrammid