Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Paul Puustusmaa: Reformierakonna valitsus kaaperdab rahvuskonservatiivide head mõtted

-
11.11.2022
Paul Puustusmaa.
© UU

Klassika – rahvuskonservatiivide hea mõte (oluline poliitiline mõte) on kandev ja jõuline, kuid idee elluviijaks on keegi kolmas. Antud juhul siis reformierakondlik valitsus.

Nii juhtus see punamonumentide avalikust ruumist äraviimise eelnõuga, mille ma esitasin riigikogule 18.04.22 ja seal riiulile pandi, kuniks valitsev reformierakondlik koalitsioon välja mõtles, kuidas need suled enda külge õmmelda ja mõte ise ellu viia.

Nii ilmselt juhtub ka eesti keele nõudega kohalikus omavalitsuses, millise eelnõu on EKRE riigikogule esitanud.

Räägin täpsemalt.

Rahvuskonservatiivid algatasid riigikogus eelnõu, millega nõutakse kohaliku omavalitsuse volikogu liikmetelt (nii valimiste ajal kui peale seda) piisavat eesti keele oskust. Eelnõu esitati riigikogule, sealt liikus see komisjoni arutlemiseks.

Esitatud eelnõud arutasime me (EKRE põhiesindajad on komisjonis Paul Puustusmaa ja Jaak Valge) põhiseaduskomisjonis ja saime sealt positiivse vastukaja. Rõõmustamiseks oli põhjust. Võib öelda, et mõttele on poliitiline toetus olemas laialdane.

07.11.22 kaitses eelnõud riigikogu suures saalis Jaak Valge. Eelnõu läbis ka edukalt esimese lugemise.

Kas nüüd on oodata õigustehnilist kohendamist ja eelnõu seadustamist? Vaevalt küll.

Ajutise Valitsuse kontrolli all olev Riigikogu paneb selle ilmselt kuskile riiulile tolmu koguma, kuid ise töötavad kibekiirelt välja vastavad normitehnilised meetmed, et mõte ellu viia oma nimel.

Nii saangi täna ma rahvusringhäälingust lugeda, et justiitsminister tahab panna KOV valimiste kandidaatidele keeleoskuse nõude.

Vahe on vaid selles, et EKRE nõue keeleoskuse tasemele oli eelnõu kohaselt C1. Aga reformierakondliku isamaalise valitsuse soov on taandada oskusnõue tasandile B1.

Mida lõpetuseks öelda? Eetiliselt kole, sisuliselt tore.

Kole see, et iga hinnaga püütakse opositsiooni pekstud konservatiivide tööd enda omaks tunnistada. Tore aga see, et meie rahvas saab ikkagi seda, mida talle vaja on. Kuigi nagu ikka – pisut lahjemal kujul.

Joone saan alla tõmmata tõdemusega, et TAAS on rahvuskonservatiivid suutnud kehtestada oma agenda. Seda hoolimata isegi sellest, et meie poliitiline vastane rebib loorberid endale.

Poliitiliselt haritud inimene teab muidugi tõde. Loe SIIT ja SIIT

Paul Puustusmaa,

EKRE Riigikogu saadik