Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Enamus inimesi suhtub põlevkivienergiasse hästi

-
11.11.2022
Põlevkivitööstus
© Uued Uudised

Ühiskonnauuringute Instituudi tellimusel läbi viidud energiateemalisest küsitlusest selgub, et 61 protsenti vastajate arvates peaks juhitavad energiaallikad täielikult katma Eesti energiavajaduse ning põlevkivienergiasse suhtub 65 protsenti vastajatest hästi või pigem hästi.

Inimestelt küsiti, et kui tuleks valida, kas Eesti energiavajadused katavad täielikult ära juhitavad energiaallikad ehk tuumaenergia, põlevkivi, muud fossiilkütused ja muu selline või mittejuhitavad ehk päikeseenergia, tuuleenergia, hüdroenegia ja nii edasi, siis kumba eelistatakse. 61 protsenti vastas „juhitavad energiaallikad“ või „pigem juhitavad energiaallikad“, 27 protsenti „pigem mittejuhitavad energiaallikad“ või „mittejuhitavad energiaallikad“ ning 12 protsenti ei osanud öelda. Kõikide suuremate erakondade toetajate seas ütles enamus, et nad eelistavad Eesti energiavajaduste katmist juhitavate energiaallikatega.

Kui praegusel ajal peamisesse juhitavasse energialiiki põlevkivienergiasse suhtub 65 protsenti vastajatest hästi, siis 39 protsenti arvab, et tuleks ehitada juurde uusi põlevkivijaamu ning 50 protsenti, et mitte. Samal ajal ütleb 61 protsenti, et tuleks renoveerida ja kasutusele võtta vanu põlevkivijaamu ning 28 protsenti arvab, et mitte.

Uute põlevkivijaamade ehitamist peavad vajalikuks Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE), Isamaa ja Keskerakonna toetajad vastavalt 67, 56 ja 49 protsendiga. Vastu on Reformierakonna, Eesti 200 ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) toetajad vastaval 70, 65 ja 52 protsendiga.

Lisaks paluti inimestel järjestada energialiigid vastavalt sellele, mille kasutamist peetakse kõige olulisemaks. 26 protsenti vastajatest nimetas kõige olulisemana tuumaenergia, 25 protsenti tuuleenergia, 25 protsenti põlevkivienergia, 18 protsenti päikeseenergia ning seitse protsenti hüdroenergia.

Kuigi kõikide suuremate erakondade toetajad peavad enamuses oluliseks juhitavate energiaallikate olemasolu, siis antud küsimuses on SDE ja Reformierakonna toetajate seas kõige enam neid, kes peavad kõige olulisemaks tuuleenergiat ja päikeseenergiat. EKRE toetajad seavad kõige enam esikohale põlevkivienergia  44 protsendiga ning järgmisena tuumaenergia 22 protsendiga.

Allikas: BNS