Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Lubatud euromiljardeid ei jagu: Eesti peab oma sõjapõgenikega üksi toime tulema

-
11.11.2022
Raha.
© UU

Ehkki sõjapõgenikke tuleb Eestisse üha juurde, pole eriti lootust, et Euroopa Liidu toetus Eestile selle võrra suureneks.

Selle kohta, kui palju Euroopa Liit Ukraina põgenike vastuvõtmist toetab, võib leida imeilusaid pressimaterjale. Näiteks Euroopa Liidu Nõukogu kodulehel räägitakse koguni 17 miljardist eurost, mida liikmesriigid saavad ümber jagada selleks, et toetada pagulasi eluaseme, hariduse ja tervishoiuga. Numbreid ehivad Brüsseli uudisväljendid, nagu “paindlikkusmeede” ja “paindlik solidaarsus”.

Tegelikult sõjapõgenikud ega nende abistajad mingit 17 miljardit eurot ei näe, vahendab ERR.

“Eesti puhul on siin olukord selline, et eelmise perioodi vahendeid oleme me juba väga hästi ära kasutanud ja enne, kui need soovitused tulid uue perioodi vahendite osas, oli Eesti endale uue perioodi vahendid ka ära planeeringud,” rääkis siseministeeriumi Euroopa Liidu ja välissuhete osakonna juhataja Kristi Värk.

Teiste sõnadega, ühte ja sama raha kahes kohas ikkagi kasutada ei saa.

Euroopa Komisjoni käes on siiski ka spetsiaalne põgenikega tegelemiseks mõeldud rahapott. Erinevaid fonde kokku klapitades leiti umbes 400 miljonit eurot, millest esimese hooga said raha Ukraina piiririigid. Nüüd on järg jõudnud ka kõigi teisteni ning komisjon on näidanud põhimõttelist valmisolekut Eestitki toetada.

“Praegu me seda täpset summat ei tea. See võib jääda kuskil kümne miljoni euro juurde,” sõnas Kristi Värk. Ta lisas, et seda raha saab kasutada esmase vastuvõtu jaoks, ehk selleks, et põgenikke esimestel nädalatel toita, katta ja majutada.

Need kümme miljonit eurot ongi kogu lisaraha, mida saab Euroopa Liit Eestile ja siin elavatele enam kui 60 000 sõjapõgenikule pakkuda. Ka siis, kui arvestada ainult ajutist kaitset taotlenud põgenikega, tähendaks see 250 eurot inimese kohta.

Võrdluseks, suvel koostasid Balti peaministrid ühisavalduse, milles palusid Euroopalt 6000 eurot põgeniku kohta.

Kui palju Ukraina sõjapõgenikke mõnes riigis on, ei oska täpselt keegi öelda. ÜRO pagulasamet pakub, et Euroopa riikides kokku on 7,8 miljonit Ukraina põgenikku, kellest ajutist või muud kaitset on palunud 4,7 miljonit.

Allikas: ERR