Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kui juba Riigikogu stenogramme rikutakse, siis on “vaikiv ajastu” tõesti kätte jõudmas

-
11.11.2022
Riigikogu esimees Jüri Ratas loobus kolmapäeval demokraatia kaitsmisest.
© Uued Uudised

Kolmapäeval pandi Riigikogus toime tegu, mis võib tähendada demokraatia lõppu Eestis: parlamendi tööd fikseerivast stenogrammist eemaldati ühe saadiku jutt. Ükskõik mida selle põhjenduseks tuuakse, on pretsedent loodud: Riigikogu stenogramme ei saa enam usaldada.

Kolmapäeval võeti Riigikogu infotunni stenogrammist välja osa Martin Helme küsimusest, mis hiljem siiski taastati. Mida see tähendab?

Esiteks allus Riigikogu peaministri nõudmistele tsenseerida parlamendisaalis toimunu ehk tööandja andis töövõtjale õiguse ennast kamandada. Reformierakonna valitsus on üha enam Riigikogu tasalülitamas ja parlament lasebki ennast nurka suruda.

Teiseks aga ei saa Riigikogu stenogramme enam usaldada – sealt võib edaspidi olla kadunud lõike, mis on valitsusele ebameeldivad. Peaminister Kaja Kallas teeb sageli apsakaid, näiteks elektrimolekulidest või milliliitritest rääkides, ja tulevikus võib ebaselge häälduse puhul viidata stenogrammile, kus kõik on perfektne.

Stenogrammide võltsimine tähendab, et edaspidi ei saa neile enam tugineda, kui poliitik on midagi öelnud, teda on valesti tõlgendatud ja nüüd on vaja stenogrammile tuginedes oma õigust tõestada. Edaspidi pole enam kindlust, et võimupoliitikute sõnu pole “õigemaks” muudetud või opositsioonipoliitikute omi “räigemateks”. On küll ka helifailid, aga kes ütleb, et neidki ei ole töödeldud.

Stenogrammi põhimõte ongi see, et sealt saaks sõna-sõnalt ja täht-tähelt üle vaadata, mida ja kuidas poliitik saalis ütles. Nendes tekstides on jutt täpselt sellisena, nagu on poliitiku kõnepruuk ehk ainult talle omane. Nüüd on üks parlamenditöö tähtsaid osi saanud külge musta märgi.

Võib-olla oli kolmapäeval tegu pelga arusaamatusega, aga Riigikogu töösüsteem kaotas küll olulise osa oma usaldatavusest ning kui kunagi peaks kehtestatama “vaikiv ajastu”, siis on parlament ise endale suukorvi pähe kinnistanud, seda enam, et Riigikogu esimees Jüri Ratas ei kaitsnud jõuliselt parlamendi sõltumatust nähvitspeaministri ülbuse eest.

Eesti Põhiseadus ütleb: tsensuuri ei ole. Kolmapäeval kehtestati see võimurite poolt eriti jõhkralt ja rahvaesindajate kogu teipis ise oma suud kinni.

Uued Uudised