Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eesti erameedia saab venekeelse sisu jaoks miljoni – tuleb jälgida, et seda ei kasutataks Eesti riigi vastu

-
14.11.2022
Just Delfi venekeelne keskkond on paras putinistlik ussipesa.
© Uued Uudised

Kuigi ajakirjandus süüdistab erinevaid poliitikuid selles, et nood räägivad eesti- ja venekeelsele valijale erinevaid jutte, on nende endi puhul täiesti tavaline, et eestikeelses meediaruumis on eestimeelne sõnum, venekeelses aga sageli suisa putinistlik.

Kolumnist Ivan Makarov on sageli kirjutanud sellest, kuidas Postimehe, Delfi ja ERR venekeelses keskkonnas võib pidevalt leida artikleid, mis on kantud yanatoomilikust vaimust ja sisuliselt Eesti omariikluse-vaenulikud. Kui eraldada neile raha venekeelse sisu tootmiseks, peab kindlasti jälgima, et see ei oleks georgilindihõnguline. Ivan Makarov: estofoobia õhutamine eesti meedia venekeelsetes tõlkelehtedes

ERR kirjutab: “Kultuuriministeerium esitas kooskõlastamiseks ja arvamuse avaldamiseks kultuuriministri määruse, millega toetatakse Eesti erameedia venekeelse sisu tootmist järgmisel aastal kokku miljoni euroga. Määruse seletuskirjas kirjutatakse, et projekt aitab Eesti sõltumatul erameedial luua ja edastada venekeelset inforuumi tasakaalustavat ja ühist inforuumi kujundavat ajakirjandusliku sisu ning seeläbi toetada Eesti ühiskonna sidusust. Toetuse andmise eesmärk on tugevdada olemasolevate Eesti eraõiguslike venekeelsete väljaannete toimetusi, et muuta Eesti venekeelse ajakirjanduse sisu professionaalsemaks ja mitmekesisemaks. Toetuse abil toodetud ja avaldatud meediasisu, sh originaaluudised peavad olema avalikkusele tasuta kättesaadavad.”

Samas on Ivan Makarov vahendanud: “Tšeljabinski anklaav Eestis ehk rus.delfi avaldas südantlõhestava loo „Tal on ebamugav, ta on üksildane, tal on kohutav olla“: Larissa Olenina külastas muuseumis ausammast „Tank“. Olenina kirjutab: „Täna jõudsin meie vangini. Ta on küll muuseumis, kuid tal on ebakomfortne, ta on üksildane, tal on õudne olla… Olin tema juures üksi. Ilus ja uhke masin, mis üllatas omal ajal poolt maailma. Temast ei ole ja ei olnud Narva kaldal mitte mingit ohtu. Keegi mõtles välja, et ta võib minna lahingusse. Aga ta oli tähtis sümbol ja meeldetuletus, et iga sõda – see on hirmus, see on kannatused…“

Anda miljon selle eest, et kajastatakse venemeelse pisaraid Narva punatanki pärast?

Samal teemal on Makarov palju kirjutanud: Järjekordne yanatoomapäev riigimeedias. Või: “Rus.err teatab, et täna portaali saates esinenud Läänemere gümnaasiumi direktor Deniss Presnetsov ütles, et võtaks Stalnuhhini kohe tööle. „Vene“ arvamusliidriks on upitatud ka Eestit ja eestlasi laimanud ja solvanud Filipp Losj, kes esineb täna ETV+ saates „Kes keda?“, kus räägitakse venekeelse elanikkonna sõnavabadusest. Ilmselt pidid kanali juhid arvestama ka meie tähelepanekutega selle kohta, et Yana Toom lausa elab nende stuudios.”

Kolumnist on kirjutanud ka sellest, kuidas Eesti meediasse on kuhjatud Venemaalt lahkunud ajakirjanikke, kes võivad olla küll Putini-vastased, kuid ikkagi venemeelsed, kes Eestist lugu ei pea – näitena võib tuua Andrei Kuzitškini.

Kõige selle taustal tekib küll mure, et venemeelsed saavad Eesti riigilt miljoni, et kajastada oma suurvenelikke mõtteid. Kultuuriminister Piret Hartman on ju öelnud, et tema õpib aktiivselt vene keelt ja eestlased pidavat hoopis venekeelsete hulka lõimuma.

Uued Uudised