Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kas Taavi Pern täidab poliitilist tellimust – miks jõuavad kohtuasjadest avalikkuse ette poliitilised hinnangud?

-
14.11.2022
Jüri Ratas heitis pärast peaministriametist loobumist ühte Kaja Kallasega
© Uued Uudised

Täna levis uudis selle kohta, mida on ärimees Hillar Teder öelnud Keskerakonna juhi Jüri Ratase kohta. See aga tekitab rea küsimusi, sealhulgas – miks selliseid sõnumeid üldse avalikkusele esitletakse? Sotsiaalmeedias irvitatakse nüüd Ratase üle üsna avalikult.

Riigiprokurör Taavi Pern avaldas esmaspäeval Harju maakohtus Porto Franco kohtuistungil kirjalike tõendite hulgas Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti (Keskerakond) leitud lühisõnumi ärimees Hilllar Tederilt, mis pärineb 2019. aasta riigikogu valimiste järgsest ajast, kirjutab Postimees.

Teder avaldas pahameelt Keskerakonna käitumise pärast valimiste järel ning ta avaldas arvamust, et erakonna esimees Jüri Ratas on täielik null.

Uurijad leidsid Mihhail Kõlvarti telefoni iPhone 11 üle vaadates Hillar Tederi sõnumi, mis pärineb 8. märtsist 2019.

“Minu arvamus Jüri Ratastest on, et ta on täielik null. Teil puudub juht. Keskerakonnast on saanud jututuba. Tuleb lüüa tempel alla, aga selle asemel plaksutatakse. Mida ütles Jüri Ratas? Et lähme laupäeva ja pühapäeva veetma, aga selle asemel tuleks pidada Kallastega kõnelusi. Kas teil on mingi tegevusplaan? ” küsis Teder Kõlvartilt.

Pern esitles tõendina veel kaht Hillar Tederi saadetud sõnumit Mihhail Kõvartile. Ühes sõnumis küsis Teder Kõlvartilt, kuidas linnavolikogus seis on ja kas Kovalenkot on ka tarvis. Mõeldud oli toona Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuulunud Anastassia Kovalenkot, kes kandideeris mullustel kohalikel valimistel Tallinna linnavolikogusse Keskerakonna nimekirjas.

Veidi aega hiljem saatis Teder Kõlvartile vabanduse, öeldes, et eelmine SMS oli mõeldud hoopis toonasele Keskerakonna peasekretärile Mihhail Korbile.

Ratas ise ja kogu Keskerakond on tuntud püksiväristajatena ja tema ilmselt aru pärima ei hakka, sestap teevad seda Uued Uudised. Mitte et Keskerakonda kaitsta, vaid seetõttu, et sama võib justiitssüsteem teha kellega tahes.

Miks loeti tõendite seas ette sõnum, mis ei puuduta mitte sedavõrd korruptsiooni, kuivõrd suhtumist ühte juhtivpoliitikusse? See, mis imbus välja tänu riigiprokurörile, kellele on niigi tema töö osas ohtralt etteheiteid, näib tellimustööna, mis on suunatud ühe poliitilise jõu pihta ehk selleks, et näidata Jüri Ratast nõrga poliitikuna. Mitte et ta seda poleks, aga kohtuprotsessist ei tohiks sellised poliitiliste sõnumitena kõlavad momendid avalikkuse ette jõuda, eriti veel valimiskampaania ajal. See puudutab ka Kovalenkot kohta käivat juttu.

Kas see ongi nüüd ajakirjanduse (kes selliseid “uudiseid” mõnuga levitab), justiitssüsteemi ning poliitikamaastiku uus tava, et kohtupraktikast paisatakse välja momente, mida saab kasutada poliitilises võitluses vastaste naeruvääristamiseks? See konkreetne sõnum näitab ju Jüri Ratast mehena, kel pole erilist reaalset mõju.

Eraldi väärib äramärkimist, et see “uudis” tuli riigiprokurör Taavi Pernilt, kes on justiitssüsteemis silma paistnud ebaeetilise ja lausa ebaseadusliku tegevusega. Nüüd ta mõjutas poliitikamaastikul Keskerakonna positsioone.

Loe ka Kohus taandas juhtiva riigiprokuröri Taavi Perni kohtuprotsessist ja Kert Kingo prokurör Taavi Perni juhtumist: see pole õigus-, vaid korruptsiooniriik

Uued Uudised