Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaupo Männiste: Reformierakonna juhtimisel viljeletakse energiamajanduses sotsialismi

-
15.11.2022
Energiaettevõtted raporteerivad hiigelkasumitest ja saavad riigilt lisaks raha juurdegi.
© UU

Kui kunagi üritas Reformierakond kaitsta vabaturumajanduse ideaali, kus eesmärk oli jätta inimestele võimalikult palju raha kätte, kes siis ise said vastutada oma käekäigu eest, siis viimase paari valimistsükliga on see kunagine parempoolne erakond liikunud jõuliselt klassikalise vasakpoolse majandusmudeli suunas. Seda on veenvalt tõestanud ka viimased kasumiaruanded Eesti Energialt ja Reformierakonna juhitud valitsuse mõnulemine selle taustal. Kas valitsusel, sh rahandusministril Reformierakonnast oleks võimalik viia elektri hind alla Eesti Energia kasumi arvelt? Muidugi. Kas nad seda soovivad? Muidugi mitte. Kuid miks?

Möödunud nädalal avalikustas Eesti Energia värsked majandustulemused, mille kohaselt kulumieelne ärikasum oli kolmandas kvartalis 94 miljonit eurot, mis on ligi kolm korda suurem kui mullu ja üheksa kuu ärikasum kasvas mullusega võrreldes üle kahe korra ehk 300 miljoni euroni. 2022. aasta üheksa kuuga maksis Eesti Energia riigile makse ja keskkonnatasusid kokku ligi pool miljardit eurot. Sellest erinevate otseste maksudena 95,3 miljonit ja CO2 emissioonikulu turuhinnas 399,1 miljonit eurot, mis kasvas mullusega võrreldes pea 100 miljoni euro võrra.

Vaadates seega müstilist kasumi kasvu riigile kuuluvas ettevõttes ei saa keegi usutavalt valitsusest väita, et kuidagi poleks võimalik viia elektri tootmisel omahind 30-40 euroni megavatt/tunnist, mis muide ongi see palju kritiseeritud 3-4 senti kilovatt/tunnist, sh koos juba mõistliku kasumiga. Kuid loomulikult on ju palju meeldivam koguda rekordilisi dividende tänu elektrihinna 4-5 korda kõrgemale hinnale, sest seejärel on võimalik mängida toredat jõuluvana, kes jagab selle raha toetustena laiali.

Klassikaline näide sotsialismist – selmet tagada mõistlik hind tarbijatele ja ettevõtjatele, millega jääb neile suurem osa rahast kätte, kogume parem selle kõrgemate hindadega enda kaukasse ning seejärel jagame vastavalt oma tarkusele ja poliitilisele tahtele laiali. Läbi sellise transformatsiooni oma majanduspoliitikas ei ole Reformierakond ammu enam parempoolne erakond, kes seisaks hea toimiva ettevõtluse ja jõukate iseseisvate inimeste eest, vaid nad eelistavad kahjuks jagada raha laiali tänu eelnevalt kokku kogutud kõrgete maksude ja hinnataseme. See ka selgitab asjaolu, et aina rohkem ettevõtjaid, eriti väikeettevõtjaid, on pöördunud Konservatiivse Rahvaerakonna toetajate sekka.

Kaupo Männiste

Kohila Vallavolikogu aseesimees ning külade- ja turvakomisjoni esimees

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond