Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Henn Põlluaas: Kaja Kallas ei tea, kes on Soomepoisid, häbi on

-
17.11.2022
Kaja Kallas Soomes
© Scanpix

Mulle helistati Soomest ja küsiti, kas teie peaminister Kaja Kallas üldse ajalugu tunneb. Selgus, et ta oli Soome visiidil oma kõnes teatanud, et Soomepoisid tulid meile Vabadussõjas appi ja Talve-Jätkusõjas läksid Eesti vabatahtlikud Soomele appi. Väga omapärane, uudne ja täiesti paikapidamatu väide! Soome uudised näitasid seda mitu korda.

Need, kel elementaarnegi ajalootundmine, teavad, et Soomepoisid olidki just needsamad Eesti vabatahtlikud, kes 1943-1944 läksid Soomele appi pealetungiva Punaarmee ja meie põlisvaenlase vastu sõdima. Just neid kutsuti ja kutsutakse ka täna ühtemoodi Soomepoisteks nii Soomes kui Eestis. Kokku oli neid ca 3500 meest, kellest ligi 2000 tuli augustis 1944 Eestisse tagasi võitlema Eesti vabaduse eest. Juba nende esimene lahing Tartu rindel oli legendaarne ja neil õnnestus venelased Emajõe taha tagasi lüüa.

Vabadussõjas tuli Eestisse umbes sama palju Soome vabatahtlikke, kellest meil oli suur abi ja meil on tõesti auvõlg nende ees. Neid pole aga iialgi Soomepoisteks kutsutud. Nende toel õnnestus taganemine pöörata vastupealetungiks ja punased Eesti piiridest välja lüüa. Igatahes siiras tänu neile! Seda auvõlga meie poisid Soomet aidates hiljem väärikalt tasusidki.

Kuidas on võimalik sellised üldtuntud asjad segi ja sassi ajada? Kui Kallas ka tahtis tänada soomlasi nende abi eest, siis tegelikult rääkis ta ainult eestlastest nii Vabadussõjas kui II maailmasõjas. Kokkuvõttes oli tegemist äärmiselt rumala ja peab ütlema ka harimatu puterdamisega. Kallase soomlastest võõrustajad muidugi oma viisakuses ei teinud sellest avalikult numbrit, kuid tema piinlikku fopaad pandi tähele ja jäeti meelde.

Kui peaminister ise ajalugu ei tunne ega viitsi enne oma visiiti Eesti-Soome ajaloo ühiseid ja olulisi episoode endale selgeks teha, siis ei tasu sellistel teemadel ka sõna võtta, ammugi endale kõnekirjutajaks täiesti asjatundmatuid inimesi palgata. Lihtsalt häbi on meie Soome sõprade ja kolleegide ees.

Henn Põlluaas, Riigikogu EKRE fraktsiooni esimees

Kaja Kallase sõnu saab täpsemalt kuulata SIIT, umbes 18.15 ajahetkel.

Toimetus sai veel ühe kirja Soomest: “Jälgin igapäevaselt Soome Yle TV-d. Eile näitas Kaja Kallase Soome-visiidiga seoses klippi, kus Kaja kiitis tublisid Soomepoisse, kes raskel ajal Eestile appi tulid! Mõtlesin siis, et kuidas saab peaminister nii rumal olla. Nii piinlik oli!

Täna õhtul uudiste lõpus saatejuht vabandas eilse intervjuu osas, et tõlge oli vale. Tegelikult kuulsin oma kõrvaga, et just nii ütles.”