Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Jarosław Kaczyński: kui totalitarism tuleb, siis tuleb ta moondunud liberalismist

-
20.11.2022
Jarosław Kaczyński.
© Internet

Vihakõne vastu võitlemise loosungi all on liberaalses läänemaailmas teatud teemade üle arutlemine üldse keelatud ning teatud asjade väljaütlemise eest võidakse isegi süüdi mõista, ütles Poola võimupartei Õigus ja Õiglus (PiS) liider Jarosław Kaczyński Katowices. Nagu ta rõhutas, on tegemist radikaalse sõnavabaduse piiramisega.

PiS-i juht tõi Katowices elanikega kohtudes välja, et Euroopas on üha rohkem olukordi, kus vihakõne loosungi all on teatud teemade üle arutlemine üldse keelatud. “Võib öelda ilmselget asja, näiteks et meeste paaril pole lapsi ja kohe on politsei ukse taga. Isegi sellistes riikides nagu Inglismaa võidakse teid selle eest süüdi mõista.” Ta lisas, et praegu võib probleeme tekkida ka sellega, kui öeldakse, et mehed ja naised on erinevad.

Jarosław Kaczyński märkis, et mõnes riigis kostab ka hääli, et valimised peaksid tegelikult toimuma ainult vasakpoolsete parteide vahel. “Kui kusagil tuleb võimule päriselt parem- või paremtsentristlik variant, on demokraatia liberaalide arvates sellega lõppenud,” osutas ta, lisades, et poolakatele surutakse praegu sellist põhjendust peale.

“Nad (Poola liberaalid – toim.) määratlevad end demokraatliku leerina, mis on väga iseloomulik – 1940. aastatest pärit Bieruti leer, mis tõi Poolas sisse Vene totalitarismi, kirjeldas end samuti kui demokraatlikku leeri, kui demokraatlikku erakonda (…) Nad põhimõtteliselt ei varjagi, et kavatsevad vastanduda ja lõppkokkuvõttes likvideerida meid.”

Kaczyński lisas, et eelseisvatel parlamendivalimistel on mängus see, kas poolakad on vabad või mitte.

PiS-i juht tuletas meelde paavst Johannes Paulus II, kelle sõnul võib liberaalse demokraatia mehhanism muutuda totalitarismiks. “Ronald Reagan ütles ka, et kui tuleb totalitaarne variant, siis see tuleb liberaalsest leerist, et see on liberalismi transformatsioon – ja tal oli õigus.”

Jarosław Kaczyński kinnitas, et ta on “tõeliselt demokraatliku partei juht, mis ei keela mitte mingil juhul kellelegi õigust valitseda, kui ta valimised võidab, kuid ei keela ka seda õigust endale”.

President lisas, et poolakad peavad aru saama, milline on valik. “Igaüks meist, iga Poola Vabariigi kodanik, on kahe teabevoo mõju all. Ühel neist on muidugi mitmesuguseid vigu, (…) kirjeldab üldiselt Poola olukorda sellisena, nagu see on, ja teine kirjeldab nagu mõnda teist riiki, diktatuuririiki.”

Allikas: wPolityce.pl