Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

ERR: EKRE püüab Pärnus ja Tartus kopsakat häältesaaki

-
21.11.2022
Jaak Valge ja Mart Helme

ERR-i uudisteportaal teeb valimiste-eelseid ülevaateid erakondade esinumbreid ning seni on avaldatud need Pärnumaa ja Tartu kohta.

Pärnumaa valimisringkonna selge soosik on EKRE eesotsas Mart Helmega, kes sai eelmistel valimistel läbi aegade suurima ühe poliitiku häältesaagi Pärnumaal, kirjutab rahvusringhääling.

Teistest erakondadest on portaali hinnangul keerulises seisus Pärnumaal Keskerakond, kes läheb valimistele ilma oma pikaajalise kohaliku esinumbri Kadri Simsonita. Küsimärgiks on ka, kui hästi veavad välja Eesti 200 ja SDE uued esinumbrid Peeter Tali ja Peep Peterson.

Pärnumaal läheb 5. märtsil toimuvatel Riigikogu valimistel jagamisele seitse mandaati.

EKRE Pärnumaa nimekirja veab erakonna aseesimees Mart Helme, kes eelmistel valimistel sai isikumandaadi ja 9170 häält. EKRE sisevalimistel sai teise koha Helle Kullerkupp ja kolmanda Alar Laneman.  EKRE nimekirjas kandideerib ka Sven Sildnik (artistinimega (:)kivisildnik).

ERR: „EKRE ise pakatab enesekindlusest ja arvestab oma plaanides kolme mandaadiga, kuid loodab tasahilju ka nelja.“

Norstati viimase uuringu järgi lubab Pärnumaa valijatest hääletada EKRE poolt 41 ja Reformierakonna poolt 32 protsenti. Keskerakonda lubab valida üheksa, Eesti 200 kaheksa, Isamaad seitse protsenti. SDE toetus on Pärnumaal vaid kolm protsenti.

Kirjutades Tartust, toob ERR välja, et eelseisvatel valimistel võtavad suuremate erakondade esinumbritena mõõtu Jaak Valge (EKRE), Kristina Kallas (Eesti 200), Krista Aru (SDE), Jaan Toots (Keskerakond), Urmas Klaas (Reformierakond) ja Tõnis Lukas (Isamaa).

Jagamisele läheb kaheksa mandaati.

EKRE sai eelmistel Riigikogu valimistel Tartus paremuselt teise tulemuse 17,1 protsendiga ning sellest kehvem tulemus oleks altminek.

EKRE Tartu ringkonna esinumber on Riigikogu liige ja ajaloolane Jaak Valge, kes hääletati selle positsioonile ringkonna sisevalimistel. Teisel positsioonil kandideerib kirjanik Loone Ots ja kolmandal Silver Kuusik.

Eelmistel riigikogu valimistel sai Valge 2740 häälega ringkonnamandaadi.

Norstati viimase uuringu järgi lubab Tartu valijatest hääletada Reformierakonna poolt 39 protsenti. EKRE-t lubab valida 24 protsenti, SDE-d 10 protsenti, Eesti 200 ja Keskerakonda mõlemat 9 protsenti ning Isamaad 7 protsenti tartlastest.