Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Polügoonile kodu kaotavad inimesed pole rahul riigi käitumisega

-
22.11.2022
Kaitseväe auto
© Uued Uudised

Nursipalu harjutusvälja kavandatav laiendamine sunnib 21 Võrumaa maaperet kodust välja kolima. Veel paarsada maaomanikku peab müüma oma põllu- või metsamaa riigile, kuna need alad jäävad ette umbes 10 000 hektari suuruseks paisutatavale polügoonile.

Selle sõnumiga astus esmaspäeval Tsooru rahvamajas Antsla, Rõuge ja Võru vallavolikogu liikmete ette kaitseminister Hanno Pevkur (Reformierakond).

Kõik loodavad praegu, et äkki tema kodu ei jää piiride sisse.

Kohalikud elanikud, kes peavad oma kodu ohverdama loodavad riigilt kompensatsiooni, kuigi emotsioone ja mälestusi ei ost ühegi rahaga ära.

Paljud kohale tulnutest on sügise algusest olnud teadmatuses, mis saab nende kinnistust.

“Enne seda oleme me, kohalikud kuulnud ainult seda, mida me oleme kuulnud meediast. Täna on esimene kohtumine ministeeriumiga olukorras, kus valmiskaart on ekraanile projekteeritud,” ütles maaomanik Henri Otsing “Aktuaalsele kaamerale”.

“On aru saada, et see on juba ära otsustatud. Meil, lihtrahval ei olegi siin midagi öelda. Saime teada, et homme on kirjad postkastis. /…/ See tekitab tunde, et oli aeg, kus kutsuti kõiki maale elama, aga nüüd tuleb maalt ära kolida ikkagi,” kommenteeris maaomanik Karin.

Kaitseinvesteeringute keskuse taristuprojektide koostöö koordinaator Kaupo Kaasik selgitas, et huviala sisse jääb kokku umbes 200 maaüksust. “Neist 21 on praeguse piiri sees need, kus asub ka eluhoone peal,” sõnas lisas ta ERR-ile.

“Peamised võimalused on rahas müük või vahetus riigimaa vastu. Talumaid ja -hooneid riik ei ole hoidnud endale. Eks see on kõige keerulisem ja seal rahas hüvitamine on täna see, mis on erinevatel juhtudel ette tulnud. Aga meil on võimalik osta ka erasektorist vahetusmaa juhul, kui on müügil midagi sarnast, mida inimene võiks soovida. Aga need kõik on pikad läbirääkimised, kuidas leida sobiv lahendus,” rääkis Kaasik.

Pevkuri sõnul kaasatakse kohalikke ning praegused piirid pole veel lõplikud. “Me väga loodame, et õnnestub kokkulepe saada. Varasem praktika näitab, et ühel juhul ei ole saadud kokkuleppele,” sõnas ta.