Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eestit venestav Kaja Kallas keeldus PPA andmetele tuginevat Postimehe hoiatust Putini plaanide kohta tõsiselt võtmast

-
23.11.2022
Georgi lint.
© Uued Uudised

Reformierakond algatas võimule saades suure venestamislaine, lubades NLKP kombel endisest Nõukogude Liidust Eestisse massiliselt venekeelset odavtööjõudu, ja nüüd keeldub peaminister Kaja Kallas Ukraina sõja valguses nägemast venekeelse kogukonna ekstremistlikus osas vähimatki ohtu Eesti turvalisusele.

EKRE saadik Helle-Moonika Helme küsis Riigikogu infotunnis: “Venekeelne Postimees on PPA andmetele tuginedes väitnud, et Venemaa võib potentsiaalselt Eestis mobiliseerida kuni 37 000 võitlejat. Need on inimesed, kellel on lühi‑ või pikaajaline elamisluba või kes on Venemaa kodanikud ja nad on ära määratletud 18–60‑aastased. Samal ajal on Eesti kaitsejõududes veidi üle 4000 inimese. Kui kaitseliitlased juurde arvata, lisanduks umbes 25 000 inimest ehk me saame rääkida umbes 30 000 mehest maksimum Eesti kaitsmisel. Ja me näeme, et see mass, kes meid potentsiaalselt võiks siseriiklikult rünnata, on tervelt 7000 mehe võrra suurem. Me oleme ammu rääkinud sellest, et meil on Eestis arvukas Venemaa viies kolonn. Kas te ei arva, et seda kõike arvesse võttes ja nähes, kuidas kiirkorras Eestisse saabub kontrollimatult slaavi päritolu inimesi, on Eesti muutunud hõlpsasti Venemaa hübriidrünnaku objektiks ja sisuliselt kaitsetuks? Ja muide, ka NATO kaitsemehhanismid meile ei käivitu sisekonflikti puhul ja Venemaa teab seda suurepäraselt, mistõttu neil on kindlasti suur ahvatlus kasutada pigem sisemist viiendat kolonni kui rünnata Eestit piiriüleselt. Ja destabiliseerimiseks piisab ju väikesest protsendist sellest 37 000-st. Kas te olete nendest ohtudest teadlik ja mis plaan teil on, et Eestit sellise ohu eest kaitsta?”

Kaja Kallas vastas: “Mina ei tembeldaks kõiki Eesti venekeelseid elanikke automaatselt Eesti vaenlasteks. Vastupidi, kui me oleme teinud küsitlusi, siis küsitlustes enamus Eesti venekeelsest kogukonnast peab oma koduks Eestit ja saab väga hästi aru, et kui Venemaa jutumärkides tahaks tulla siia Eestit vabastama, siis nemad on esimesed, kes pihta saavad, kas või kui Ida-Virumaa poolt see asi tuleb. Aga millega ma ei ole nõus, on see, et me tembeldame kõik Eestis elavad venekeelsed inimesed automaatselt Eesti vaenlasteks. Ei ole, enamus neist on Eesti ühiskonnas igatpidi lõimunud.”

Helle-Moonika Helme täpsustas: “Meie ei tembelda kõiki siin elavaid venelasi, keda on 300 000, vaenlaseks, me rääkisime 37 000-st. Ja see on Politsei‑ ja Piirivalveamet, kes on selle teema tõstatanud, täpselt niimoodi ka öelnud ja sellele niimoodi ka tähelepanu juhtinud.”

Venekeelse Postimehe loo aluseks oli see, et Putin on lubanud Ukraina sõtta värvata ka välismaalasi teistest riikidest, seega on ka selle arvu aluseks see, et Eestist saab värvata ka nn hallipassimehi ja miks mitte ka Yana Toomi suguseid Eesti kodanikke, kes on küll kodakondsuse saanud, aga vaen selle riigi vastu on ikka südames.

Allikas: stenogrammid