Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Vastakad arvamused sõjast: kas ka Pevkur on nüüd Vene propagandist?

-
27.11.2022
Hanno Pevkur

Kaks päeva tagasi teatas kaitseväe luurekeskuse ülem kolonel Margo Grosberg, et Venemaa relvajõud on Ukrainas ära kulutanud ligi kaks kolmandikku oma laskemoonast. Nüüd avaldas kaitseminister Hanno Pevkur, et Vene relvajõud pole sõjaga oluliselt nõrgenenud. Selge on see, et üks neist valetab? Kumb? Kus on faktikontroll nüüd?!

Sarnaseid vastuolulisi teateid tuleb sõjatandrilt tegelikult ju järjest. Ühelt poolt Eesti peavoolus levitatav hurraaoptimism stiilis, et kohe-kohe on Ukraina Vene okupante võitmas, eriti pilvedesse tõusti pärast Hersoni vabastamist. Teisalt aga levib, seda küll palju vähemal määral, kaalutlus, et venelastel on ressurssi küll ning sõda ei pruugi sugugi niipea lõppeda, veel vähem Ukraina võiduga.

Kes seda julgeb rääkida, saab Vene propagandisti templi otsaette. Nii on näiteks juhtunud EKRE juhtfiguuridega, kes on hoiatanud liigse optimismi ees. Lubage selle valguses küsida, kas Pevkur on Putinist?

„Venemaa relvajõud ei ole vaatamata üheksa kuud Ukrainas peetud sõjale kriitiliselt nõrgemaks jäänud. Olgem ausad: Vene sõjalaevastik ja lennuvägi on enam-vähem sama suured kui nad olid enne sõda,” ütles Berliini külastanud Pevkur usutluses Saksa uudisteagentuurile dpa.

Ehkki Vene maaväed on kaotanud märkimisväärse osa oma jõust, suudab Venemaa selle suuruse enne varem kui hiljem taastada ning võib-olla isegi tõsta suuremaks kui see oli enne Ukrainasse tungimist, lisas Pevkur.

“Vene Föderatsioon on oma olemasolevast laskemoonast ära kulutanud umbes kaks kolmandikku või natuke alla selle,” rääkis Grosberg reedel kaitseministeeriumis peetud pressikonverentsil. Laskemoonavarude vähenemise tõttu on viimastel nädalatel märgata langust lahinguelementides ehk vähem pealetunge Vene üksuste poolt, lisas kolonel.

Seda, et venelastel moodsad relvad ja pommid otsa on saanud ja nad kasutavad viimaseid riismeid eelmisest sajandist, et venelased pole nõus sõtta minema ja et Venemaal kohe riigipööre tuleb või Putin otsad annab, kuuleme pidevalt. Ja sellistesse juttudesse tuli alati ettevaatlikult suhtuda.

Nüüd lõpuks aga julgeb isegi kaitseminister ise tunnistada, et vaenlasel on jõudu ülearugi, seni on sarnaseid arvamusi avaldanud tegelased lintšimise alla sattunud, sest see jutt ei vasta soovunelmale.